Arbeidszaken

Juridische vragen bij omscholing medewerkers

Soms is het nodig om medewerkers om te scholen, bijvoorbeeld om moeilijk in te vullen vacatures in te vullen, om de re-integratie mogelijk te maken of gewoon omdat de behoeften van een onderneming kunnen veranderen. Omscholing biedt dan nieuwe mogelijkheden voor zowel de werknemer als de werkgever. Het helpt bij het behouden van ervaren personeel en het stimuleert levenslang leren en ontplooiing binnen de organisatie.

Ondersteuning bij omscholen medewerkers

De Nederlandse overheid ondersteunt omscholingsinspanningen via diverse regelingen en subsidies. Een voorbeeld hiervan is het STAP-budget, een subsidie die is bedoeld voor werkenden of werkzoekenden die een scholing volgen. Medewerkers kunnen ook een beroep doen op het levenlanglerenkrediet wanneer ze een hbo- of universiteitsopleiding willen volgen. Als ondernemer kunt u dan weer gebruikmaken van de SLIM-subsidie. Dit is een subsidie voor wie wil investeren in de groei, kennisontwikkeling en praktische ontwikkeling van medewerkers. Sommige gemeenten hebben ook eigen ondersteuningsvormen.

Betalen en terugbetalen van studiekosten

Een belangrijk aspect van het omscholen is het financiële, met name als het gaat over de financiering van opleidingen en de terugbetaling van studiekosten. Een studiekostenbeding, dat voorwaarden stelt aan de terugbetaling van opleidingskosten door werknemers, kan een oplossing bieden voor eventuele financiële bezwaren. Dit beding moet wel aan specifieke eisen voldoen om geldig te zijn. Zo moet er een glijdende schaal zijn en mogen werkgevers meestal geen kosten terugvragen als zij zelf het dienstverband beëindigen.

Bij re-integratietrajecten is het vaak extra complex. De werkgever moet dan inspanningen doen om het vinden van passend werk binnen (of buiten) de organisatie te bevorderen. Misschien wil de werknemer wel een opleidingstraject volgen om opnieuw aan de slag te gaan. Omdat het vooraf vaak niet duidelijk is of dit uiteindelijk in een werkhervatting resulteert, wil een werkgever niet altijd meebetalen voor de opleiding. Soms wil een werkgever slechts een deel van de studiekosten vergoeden. Hoe dit verder moet, moet geval per geval worden beoordeeld. Een jurist kan hierbij helpen.

Juridisch advies bij omscholing en studiekosten

Gezien de complexiteit van deze kwesties is het aan te raden om juridisch advies in te winnen. MKBrecht.nl kan u hierbij helpen, bijvoorbeeld door een studieovereenkomst op te stellen. We hebben gespecialiseerde kennis van het arbeidsrecht en een diepgaand begrip van de regelgeving rondom omscholing en re-integratie. Hierdoor kan MKBrecht u begeleiden bij het opstellen van rechtsgeldige overeenkomsten, het adviseren over uw verplichtingen als werkgever en u verzekeren dat u optimaal gebruikmaakt van de beschikbare overheidsregelingen. Het inwinnen van deskundig advies beschermt niet alleen uw bedrijf, maar bevordert ook een positieve en ondersteunende omgeving voor uw werknemers die de overstap maken naar nieuwe rollen of verantwoordelijkheden.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips