Bedrijven hebben vaak veel goederen en materialen die niet het hele jaar door worden gebruikt. Daarom kiezen steeds meer bedrijven ervoor om hun roerende goederen te verhuren, een manier om ze te gelde te maken zonder ze te verkopen. Bedrijven kunnen uiteenlopende goederen verhuren, gaande van heftrucks voor magazijnwerkzaamheden over opslagcontainers voor tijdelijke opslagbehoeften tot zelfs hun volledige inventaris. Het verhuren van roerende goederen die niet worden gebruikt, is wat ons betreft een heel goed idee. Om de investeringen te beschermen en duidelijkheid te scheppen, is het wel belangrijk om over een goed geformuleerde huurovereenkomst te beschikken.
Wat is een huurovereenkomst voor roerende zaken?
Een huurovereenkomst voor roerende zaken is een contract waarin de voorwaarden van de verhuur van roerende zaken, of verplaatsbare objecten, wordt vastgelegd. Het gaat om zaken die u bezit en kunt verplaatsen, zoals machines, gereedschappen en speciale apparatuur. Voor het verhuren van onroerende zaken, zoals een magazijn, is deze huurovereenkomst niet geschikt.
Belang van een huurovereenkomst voor roerende zaken
Een duidelijke huurovereenkomst beschermt zowel de verhuurder als de huurder. Het definieert de huurprijs, de duur van de huur, de verantwoordelijkheden voor onderhoud en reparatie, de verzekeringseisen en de gevolgen van een niet-nakoming van de overeenkomst. Dit voorkomt misverstanden en geschillen met de huurder. Het zorgt ervoor dat beide partijen weten waar ze aan toe zijn.
Inhoud van de huurovereenkomst voor roerende zaken
Een standaard huurovereenkomst voor roerende zaken bevat altijd een gedetailleerde beschrijving van de roerende goederen die worden verhuurd. In een ideaal geval is dit met foto’s, zodat er later geen discussie kan ontstaan over de staat op het moment van het ingaan van de overeenkomst. Ook moet het duidelijkheid scheppen over de duur van de huurperiode en de mogelijkheden op het gebied van verlenging of voortijdige beĆ«indiging. En uiteraard dient er een huurprijs overeen te worden gekomen. Vergeet dan niet om ook bepalingen op te nemen omtrent de betalingsvoorwaarden en de gevolgen van een te late betaling. Eventueel kan er een waarborgsom overeen worden gekomen.
Tot op dit punt doen de meeste bedrijven het goed. Toch zijn er dingen die ze vaak vergeten. Bijvoorbeeld op het gebied van aansprakelijkheid en verzekeringen worden er niet altijd goede afspraken gemaakt. Ook over de gevolgen van schade, de vaststelling van schade en de kosten van reparaties worden er zelden vooraf waterdichte afspraken gemaakt. Tot slot is het belangrijk om de mogelijkheid tot het direct terughalen van goederen, bijvoorbeeld bij het uitblijven van betalingen of bij een faillissement, in de huurovereenkomst op te nemen.
Huurovereenkomst roerende goederen laten opstellen of nalezen
Het opstellen van een solide huurovereenkomst kan complex zijn. MKBrecht.nl heeft de expertise in huis om een contract op maat te maken. Wij maken een huurovereenkomst die aan uw specifieke behoeften voldoet en die natuurlijk ook juridisch waterdicht is. Met onze hulp bent u zeker van een huurovereenkomst die uw goederen en uw bedrijf beschermt. Indien u zelf een huurovereenkomst hebt opgesteld, is het aan te raden om deze op zijn minst te laten nalezen door een van onze experts. Doe dit voordat u het ondertekent.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44