Het aan werknemers aanbieden van een auto van de zaak kan een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde zijn. Zeker als ze regelmatig klantbezoeken afleggen of representatief voor de dag moeten komen, is een auto van de zaak een goed idee. Dan is het een echte win-winsituatie! Bij het faciliteren van een bedrijfsauto komen echter diverse aandachtspunten kijken, zaken die heel zorgvuldig moeten worden overwogen en geregeld.
Opties voor het verstrekken van een auto van de zaak
Er zijn meerdere manieren om zakelijk een auto te faciliteren: kopen, leasen, poolauto’s of een vergoeding voor het zakelijk gebruiken van een privéauto. Elk van deze opties heeft zijn eigen implicaties, met name wat betreft fiscaliteit en bijtelling. Ook eventueel privégebruik van een bedrijfsauto vereist aandacht. Het is belangrijk om deze fiscale zaken zorgvuldig af te wegen voordat u een beslissing neemt. Een boekhouder kan u hierover adviseren.
Bijtelling en privégebruik
Bij meer dan 500 kilometer privégebruik per jaar is bijtelling verplicht. De hoogte van de fiscale bijtelling is afhankelijk van verschillende zaken, waaronder de catalogusprijs en de CO2-uitstoot. Een auto met een lage CO2-uitstoot is voor de bijtelling interessanter. Het is ook mogelijk om de bijtelling te vermijden. In dat geval mogen er niet meer dan 500 privékilometers per jaar worden gereden. Het is dan aan te raden om privégebruik van de auto ook contractueel te verbieden, zodat hier geen discussie over kan bestaan. Voor werknemers die de bedrijfsauto alleen zakelijk gebruiken of minder dan 500 privékilometers per jaar rijden, is een sluitende rittenregistratie vereist.
Gebruik van de auto van de zaak
Het is hoe dan ook aan te raden om duidelijke afspraken te maken over wie de auto mag gebruiken en onder welke voorwaarden. Denk hierbij ook aan speciale omstandigheden, zoals functiewijzigingen, schorsing, ontslag en ziekte. Ook de afhandeling van schade en de toegestane bestuurders moet worden vastgelegd. Dit wordt opgenomen in de Overeenkomst terbeschikkingstelling auto aan werknemer of een Gebruiksovereenkomst auto van de zaak. In deze overeenkomst kunnen nog heel wat andere afspraken staan, bijvoorbeeld over de stalling van de auto, het verbod op het gebruik van de auto voor andere commerciële doeleinden, het onderhoud van de auto, het voor eigen rekening aanbrengen van accessoires en dergelijke meer. Deze overeenkomst is echt maatwerk en wordt bij voorkeur opgesteld met ondersteuning van een jurist of een advocaat.
Gebruiksovereenkomst auto laten opstellen
Het correct regelen van een auto van de zaak vereist complexe juridische kennis en precisie. MKBrecht.nl kan u adviseren en assisteren bij het opstellen van een passende autoregeling, een autoleasereglement of andere benodigde documenten. Met onze hulp zorgt u ervoor dat alles juridisch waterdicht is geregeld en voorkomt u toekomstige problemen en misverstanden. Indien u reeds een document hebt opgesteld, is het aan te raden om dit even te laten controleren door een van onze experts. Zo voorkomt u nare verrassingen.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44