Een geschil tussen een werknemer en een werkgever kan een aanzienlijke impact hebben op een bedrijf, zowel financieel als wat de werksfeer betreft. Een eenvoudig geschil zal niet altijd een reden zijn om tot een ontslag over te gaan en traditionele juridische processen kunnen bovendien ook heel kostbaar en tijdrovend zijn. Mediation is een alternatieve aanpak die in de praktijk vaak goed werkt. Hierbij zal een onafhankelijke derde, de mediator, helpen bij het vinden van een oplossing die voor de werknemer en de werkgever aanvaardbaar is.
Kostenbesparing met mediation
Juridische procedures zijn over het algemeen duur. U krijgt nu eenmaal te maken met gerechtskosten en advocaatkosten. Daarnaast komt het wel vaker voor dat een ontslagzaak de werkgever flink in de kosten jaagt. Dan is mediation een veel kosteneffectievere oplossing, zeker omdat dit het probleem bij de bron aanpakt en ontslagprocedures helpt te voorkomen. Door het vermijden van lange rechtszaken en de daarbij horende kosten, kan mediation dan ook een economisch verstandigere keuze zijn.
Sneller een akkoord
Traditionele rechtszaken kunnen maanden of zelfs jaren in beslag nemen, terwijl mediation vaak al binnen een paar sessies tot een oplossing leidt. Dit betekent dat zowel de werkgever als de werknemer sneller verder kunnen en het geschil achter zich kunnen laten. Ook als tijdens de mediation blijkt dat een verdere samenwerking niet mogelijk is, is er vaak sneller sprake van een oplossing. Mediation opent dan de weg naar een goede vaststellingsovereenkomst waarmee de samenwerking op een aanvaardbare manier kan worden beƫindigd.
Goede relaties behouden
Een van de grootste voordelen van mediation is het behoud van de goede relaties. In plaats van tegenover elkaar te staan in een rechtszaal, werken de partijen samen om een oplossing te vinden. Dit kan helpen om een respectvolle en professionele relatie te behouden, zelfs als beslist wordt om uit elkaar te gaan. Over het algemeen is dit ook positief voor de werksfeer en zorgt het voor een goede cultuur op het werk.
Vertrouwelijkheid en privacy
In tegenstelling tot rechtszaken, die openbaar zijn en waarvan de details openbaar gemaakt kunnen worden, is mediation in principe een vertrouwelijk proces. Dit betekent dat gevoelige bedrijfsinformatie en persoonlijke details beschermd blijven. Vaak wordt aan beide partijen gevraagd om een geheimhoudingsverklaring te ondertekenen. Zo bent u 100% zeker van de geheimhouding.
Maatwerk en controle over de uitkomst
Mediation biedt beide partijen meer controle over de uitkomst van het geschil. In plaats van een beslissing over te laten aan een rechter, werken de werkgever en de werknemer samen aan een op maat gemaakte oplossing die voor beide partijen goed is. De rechter is verplicht om zich te houden aan de wettelijke en contractuele bepalingen, terwijl mediation meer ruimte biedt om hiervan af te wijken. Dit levert vaak betere oplossingen op. Houd er wel rekening mee dat niet alle afwijkingen zomaar toegestaan zijn.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44