Het aanbieden van abonnementen aan consumenten is een interessant verdienmodel. In de plaats van slechts één keer financieel te converteren, wordt dit maandelijks of jaarlijks herhaald. Het is dan ook niet zo onlogisch dat streamingdiensten, datingwebsites en zelfs sportscholen kiezen voor een abonnementsmodel dat een stabiele inkomensstroom genereert. Het correct opstellen van abonnementsvoorwaarden is wel belangrijk. Daarbij moet ook rekening worden gehouden met de wettelijke eisen op het gebied van opzeggen.
Abonnementen met of zonder einddatum
Abonnementen zijn duurovereenkomsten en kunnen op verschillende manieren worden gestructureerd, afhankelijk van de aangeboden service of het product. Over het algemeen zijn er twee hoofdcategorieën: abonnementen met een vaste looptijd en abonnementen zonder einddatum. De regels voor het opzeggen van deze abonnementen verschillen hierbij aanzienlijk, wat belangrijke implicaties heeft voor zowel ondernemers als consumenten.
Opzeggen tijdens de vaste looptijd
Een abonnement met een vaste looptijd kan in principe niet worden opgezegd tijdens de looptijd. Het abonnement loopt dan door tot de afgesproken einddatum. Het opzeggen kan enkel indien dit zo is overeengekomen, bijvoorbeeld in de algemene voorwaarden. Ook onder uitzonderlijke omstandigheden kan de consument het abonnement stopzetten, maar dan is er sprake van een ontbinding. Een ontbinding kan bijvoorbeeld als de onderneming de afspraken niet nakomt en de goederen niet levert. De contractvoorwaarden kunnen bepalen dat het abonnement na het verstrijken van de vaste looptijd stilzwijgend wordt verlengd voor een vaste tijd of voor een onbepaalde tijd.
Een stilzwijgende of automatische verlenging mag enkel indien dit vooraf is gemeld of afgesproken in de voorwaarden. Dezelfde abonnementsvoorwaarden kunnen bepalen dat er een opzegtermijn is voor het voorkomen van deze verlenging. Hierbij moet rekening worden gehouden met de wettelijke termijn. Houd er ook rekening mee dat er soms bijzondere regels gelden. Zo mag men een abonnement voor een krant of een tijdschrift, alsook een proefabonnement, niet onbeperkt verlengen. Een proefabonnement op een krant mag zelfs helemaal niet automatisch doorlopen en moet na de afgesproken looptijd aflopen.
Opzeggen van abonnement zonder einddatum
Bij een abonnement zonder einddatum is opzeggen altijd mogelijk. Dit is ook het geval indien een abonnement met een vaste looptijd wordt verlengd en een abonnement zonder einddatum wordt. Een abonnement zonder einddatum kan altijd worden opgezegd met een opzegtermijn van één maand. Dit is de wettelijke opzegtermijn. Maar bij abonnementen op tijdschriften die minder dan één keer per maand verschijnen, kan de wettelijke opzegtermijn van één maand contractueel worden verlengd tot drie maanden. Dit spreekt men af in een zogeheten opzegbeding.
Regels over de manier van opzeggen
De abonnementsvoorwaarden kunnen informatie bevatten over de manier waarop het abonnement kan worden opgezegd. Houd er rekening mee dat men in principe op dezelfde manier mag opzeggen als de manier waarop het contract is afgesloten. Wie bijvoorbeeld een krantenabonnement heeft afgesloten via het internet, kan dit abonnement ook via het internet opzeggen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor een internetabonnement dat telefonisch is afgesloten.
Abonnement- en opzegvoorwaarden laten opstellen
De regels met betrekking tot het opzeggen van abonnementen zijn verrassend gecompliceerd. Er zijn heel wat situaties mogelijk die elk hun eigen regels kennen. Het opzeggen van een abonnement op een sportschool kent bijvoorbeeld niet dezelfde regels als het stopzetten van het lidmaatschap van een sportvereniging, waarbij de statuten in principe bepalen hoe en wanneer een opzegging mogelijk is. Het is daarom essentieel om juridisch advies in te winnen en ervoor te zorgen dat uw abonnements- en opzegvoorwaarden correct zijn opgesteld. Door de expertise van een jurist in te schakelen, bent u zeker van voorwaarden die niet alleen helder en rechtvaardig zijn voor uw klanten, maar die ook volledig voldoen aan de geldende wet- en regelgeving.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44