Ondernemen

Is het tijd om van een eenmanszaak naar een bv over te stappen?

Als ondernemer in een eenmanszaak is het belangrijk om altijd vooruit te kijken en te streven naar groei en succes voor het bedrijf. Dit betekent ook weten wanneer het nodig is om over te stappen naar een bv-structuur. We delen een aantal signalen die aangeven dat het wellicht tijd is om de eenmanszaak om te zetten naar een bv of besloten vennootschap.

Groeiende winst

Een bv-structuur kan fiscaal voordeliger zijn dan een eenmanszaak. Het exacte omslagpunt is afhankelijk van onder meer de groeiplannen en de behoefte aan externe financiering. Een financieel expert kan berekenen waar het exacte omslagpunt voor u ligt. Voor 2024 wordt vaak gesteld dat het omzetten van een eenmanszaak in een bv écht interessant is bij een jaarlijkse winst van 200.000 euro of meer.

Toekomstige verkoopplannen

Het is mogelijk om een eenmanszaak te verkopen door middel van een activa-passivatransactie, maar dit is over het algemeen vrij complex. Het kan soms ook problemen opleveren. Wie van plan is om zijn bedrijf in de toekomst te verkopen, doet er daarom goed aan om het eerst om te zetten in een bv. Dit maakt het eenvoudiger om de onderneming te verkopen en zorgt ervoor dat de bv aantrekkelijker is voor potentiële kopers. Door de aantrekkelijkheid van het bedrijf te vergroten, is het mogelijk om een hogere prijs en betere voorwaarden te onderhandelen.

Toekomstplannen

Vaak zijn het de toekomstplannen die bepalen of het omzetten van een eenmanszaak in een bv noodzakelijk is. Als er bijvoorbeeld plannen zijn om het bedrijf uit te breiden, zakelijk vastgoed aan te kopen of personeel aan te nemen, kan een bv-structuur interessant zijn. Deze structuur biedt namelijk meer flexibiliteit en biedt een betere bescherming tegen risicos. Ook bij het in zee gaan met externe geldschieters is het vaak aan te raden om te kiezen voor een bv-structuur. Als het bedrijf groeit en complexer wordt, kan een bv-structuur eveneens meer geschikt zijn om de zakelijke belangen te beschermen.

Juiste strategie is belangrijk

Het is niet alleen belangrijk om te weten wanneer het tijd is om over te schakelen naar een bv, maar ook hoe dit het beste aan te pakken is. Er zijn hierbij verschillende opties, zoals de activa-passivatransactie, de geruisloze inbreng en de ruisende inbreng. Onze juristen informeren u graag over de mogelijkheden en adviseren over de beste manier van aanpak. Zij stellen ook de benodigde documenten op. Ze helpen de fiscale implicaties te doorgronden en dragen bij aan het structureren van de nieuwe bv, zodat uw onderneming klaar is voor de wildste toekomstplannen. Kortom, bij MKBrecht.nl zorgen we voor een soepele en zorgeloze overgang van een eenmanszaak naar een bv.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips