Arbeidszaken

WGA-uitkeringen als aandachtspunt bij een bedrijfsovername

Een WGA-uitkering, wat staat voor Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten, is een voorziening binnen de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Deze uitkering maakt deel uit van het socialezekerheidsrecht. Het is bedoeld voor personen die gedeeltelijk of volledig arbeidsongeschikt zijn, maar met het vooruitzicht op herstel. Na een periode van twee jaar ziekte kan men aanspraak maken op een WGA-uitkering. Er zijn drie soorten WGA-uitkeringen: de WGA-loongerelateerde uitkering, de WGA-loonaanvullingsuitkering en de WGA-vervolguitkering.

WGA-uitkering wordt toegerekend aan de werkgever

De verantwoordelijkheid voor de re-integratie en de WGA-uitkeringen ligt gedurende de eerste tien jaar bij de werkgever. Dit geldt volledig voor de loongerelateerde WGA-uitkering en gedeeltelijk voor de WGA-loonaanvullingsuitkering en -vervolguitkering. Werkgevers die eigenrisicodrager zijn, dragen zelf de kosten van de WGA-uitkering. In de praktijk doen ze dit vaak met een verzekeringsdekking om het risico te beperken. Indien de werkgever geen eigenrisicodrager is, leidt de toekenning van een WGA-uitkering aan een (ex-) werknemer op termijn tot een verhoging van de gedifferentieerde WGA-premie die de werkgever aan het UWV moet betalen. Deze premieverhoging, die afhankelijk is van de loonsom van de werkgever, kan aanzienlijk hoger uitvallen dan het uitkeringsbedrag zelf.

Overname bedrijf en gevolgen voor WGA-uitkeringen

Wordt een bedrijf volledig overgenomen en zijn er werknemers met een lopende WGA-uitkering? Dan draagt de nieuwe eigenaar tot wel tien jaar de verantwoordelijkheid voor deze uitkeringen. Deze periode wordt berekend vanaf het begin van de uitkering. Dit geldt ook voor werknemers die op het moment van de overname reeds ziek zijn en later een WGA-uitkering ontvangen. De status van eigenrisicodragerschap van het overgenomen bedrijf maakt hierbij geen verschil.

Bij een gedeeltelijke overname en indien het bedrijf geen eigenrisicodrager is, wordt het eigen risico gedeeld op basis van het aandeel in de totale loonsom van het bedrijf vóór de overname. Was het overgenomen bedrijf daarentegen wel eigenrisicodrager? Dan blijft het oorspronkelijke bedrijf verantwoordelijk voor het eigen risico en gaat dit risico niet over op de nieuwe eigenaar. In geval van bedrijfsbeëindiging of faillissement gaat het risico over op de bank of verzekeraar, waarbij het UWV de verplichtingen overneemt.

Samengevat: personeelszaken zijn belangrijk bij bedrijfsovername

Bij een bedrijfsovername is het cruciaal om rekening te houden met de diverse personeelszaken, inclusief WGA-uitkeringen en de inhoud van lopende arbeidsovereenkomsten. Dit om onverwachte kosten en risico’s te vermijden. MKBrecht.nl kan hierbij helpen door middel van een grondige screening voorafgaand aan de overname. Dit omvat onder meer het in kaart brengen van alle lopende en potentiële (personeelsgerelateerde) verplichtingen. Door deze proactieve aanpak kunnen ondernemers verrassingen voorkomen en weloverwogen beslissingen nemen. Dit zorgt er bovendien voor dat de overname soepel verloopt en de financiële risico’s beperkt blijven.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips