Juridische Zaken

Als franchisenemer uit de franchiseformule stappen: dit zijn de opties

Franchise is als een langdurige verbintenis, een beetje vergelijkbaar met een huwelijk. Wanneer u als franchisenemer merkt dat de relatie met de franchisegever niet meer werkt, kan het beëindigen ervan net zo complex en emotioneel beladen zijn als een echtscheiding. Er zijn verschillende redenen waarom u als franchisenemer uit het contract met de franchisegever zou willen stappen. Het kan zijn dat de franchiseformule niet zo succesvol blijkt te zijn als aanvankelijk verwacht. Of u voelt zich niet meer op uw plek binnen de franchiseformule. Soms gaat het om persoonlijke omstandigheden, zoals ziekte. In ieder geval zijn er wel degelijk verschillende mogelijkheden om uit de franchiseformule te stappen.

Opzeggen van de franchiseovereenkomst

Een van de eerste opties om uit een franchiseovereenkomst te stappen, is de opzegging ervan. In sommige gevallen staat in de overeenkomst een mogelijkheid tot opzegging, meestal met een bepaalde opzegtermijn. In de overeenkomst staat vaak ook wat de gevolgen zijn van de opzegging, bijvoorbeeld op het gebied van huur en intellectuele eigendom. Dit kan namelijk financiële en praktische gevolgen hebben. Het is van cruciaal belang om de contractuele afspraken hieromtrent nauwkeurig te volgen, aangezien het niet naleven ervan kan leiden tot juridische geschillen.

Ontbinden van de franchiseovereenkomst

Een andere optie is de ontbinding van de franchiseovereenkomst. Dit kan plaatsvinden als een van de partijen zich niet houdt aan de afspraken die voortvloeien uit de overeenkomst of als er sprake is van wanprestatie. Dit wil in de praktijk zeggen dat de franchisegever zich niet gedraagt zoals een goede franchisegever zich hoort te gedragen of de gemaakte afspraken niet nakomt. Bij een ontbinding dienen beide partijen zich bewust te zijn van de juridische consequenties en mogelijke geschillen die kunnen ontstaan. Het is belangrijk om vooraf juridisch advies in te winnen.

Met wederzijds goedvinden uit elkaar gaan

Een derde mogelijkheid die vaak wordt aangedragen, is het beëindigen van de overeenkomst met wederzijds goedvinden. Hierbij komen de franchisenemer en de franchisegever samen tot het besluit om de franchiseovereenkomst te beëindigen. De gevolgen kunnen heel divers zijn, afhankelijk van de onderlinge afspraken en belangen van beide partijen. Het is echter van groot belang om alle afspraken schriftelijk vast te leggen om mogelijke geschillen te voorkomen.

Inhoud franchiseovereenkomst is belangrijk

Het is essentieel om te benadrukken dat de specifieke opties en de haalbaarheid ervan sterk afhankelijk zijn van wat er in de franchiseovereenkomst is vastgelegd. Bovendien kunnen de juridische aspecten van het beëindigen van een franchiseovereenkomst complex zijn en kunnen ze variëren, afhankelijk van de individuele situatie. Het is daarom sterk aan te raden om juridisch advies in te winnen bij experts op het gebied van franchise, zoals de franchiseadvocaten van MKBrecht.nl.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips