Een ontslag is vaak een emotioneel en tegelijkertijd ook complex proces. Dat zijn twee zaken die eigenlijk niet goed samengaan, omdat het dan moeilijk wordt om met een heldere blik naar de zaken te kijken. Het kan tot spanningen leiden en gaat soms gepaard met juridische procedures die veel tijd, energie en geld kosten. Mediation biedt een minder confronterend alternatief, waarbij de werkgever en werknemer in een veilige omgeving samen naar een oplossing zoeken. Hoewel mediation gericht is op samenwerking in plaats van conflict, is het nog altijd verstandig om juridische begeleiding te krijgen tijdens dit proces. Dit geldt zowel voor werkgevers als werknemers.
Mediation bij ontslag
Mediation is een vorm van conflictbemiddeling waarbij een neutrale mediator beide partijen helpt om gezamenlijk tot een oplossing te komen. Bij ontslagmediation is het doel om een regeling te treffen waar zowel de werknemer als de werkgever achter kan staan. De mediator zorgt ervoor dat beide partijen aan bod komen, luistert naar hun wensen en helpt bij het zoeken naar een compromis. Dit kan bijvoorbeeld gaan over een ontslagvergoeding, opzegtermijnen of afspraken over een eventueel outplacementtraject. De mediator is een onafhankelijke derde en zal geen partij kiezen, ook niet als de werknemer of werkgever kiest voor een regeling die niet zo gunstig is. Daarom is ondersteuning door een jurist of advocaat nog altijd essentieel.
Vele voordelen van mediation
Mediation biedt een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van een juridische procedure. Zo is het doorgaans sneller, goedkoper en minder belastend. Daarnaast biedt mediation meer flexibiliteit: partijen kunnen samen afspraken maken die precies op hun situatie zijn afgestemd, iets wat in een juridische procedure vaak niet mogelijk is. Dit kan leiden tot een meer bevredigende oplossing. Het is mogelijk om af te wijken van wat wettelijk geregeld is en dit kan zeker voordelen bieden. Maar er zijn ook risico’s aan verbonden.
Jurist inschakelen tijdens mediationtraject
Hoewel mediation op het eerste gezicht een goede oplossing is, is het belangrijk om te beseffen dat het ook een juridisch proces is. De beslissingen die daarbij worden genomen, kunnen verregaande gevolgen hebben voor de toekomst. Daarom is het verstandig om juridische begeleiding te hebben. Een jurist biedt namelijk inzicht in de rechten en plichten. Juridische kennis is een goed startpunt en is erg belangrijk tijdens de onderhandelingen.
Het helpt te voorkomen dat u akkoord gaat met een regeling die minder gunstig is dan waar u recht op hebt. Op deze manier helpt een jurist of advocaat u ook om de beste deal uit de onderhandelingen te slepen. En tot slot voorkomt een expert dat u in valkuilen stapt, bijvoorbeeld het verliezen van het recht op een WW-uitkering of op een passende ontslagvergoeding. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook: ook werkgevers zijn gebaat bij juridische ondersteuning tijdens ontslagmediation. Mediation kan met andere woorden een ingewikkeld en emotioneel proces zijn, waarbij belangrijke beslissingen moeten worden genomen. Door een jurist in te schakelen, zorgt u ervoor dat u niet alleen staat in de onderhandelingen en dat u goed wordt geïnformeerd.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44