Soms is spoed vereist, ook bij juridische kwesties. Denk aan situaties met dreigende financiële schade, een onrechtmatige handeling die zo snel mogelijk moet stoppen of een dringende kwestie rondom werk of huur. In al deze situaties is het belangrijk om niet te lang te wachten. Een kort geding biedt dan een oplossing. Dit is een snelle juridische procedure waarbij de rechter een voorlopige beslissing neemt. Deze beslissing geldt totdat er een definitieve uitspraak volgt in een reguliere procedure.
Nut van een kort geding
Een kort geding is met andere woorden vooral geschikt voor spoedeisende zaken. Dit betekent dat een kwestie zo dringend is dat er geen tijd is om een uitgebreide juridische procedure af te wachten. Typische situaties waarbij een kort geding vaak wordt ingezet, zijn arbeidsconflicten (bv. snel een uitspraak nodig over loondoorbetaling) en huurkwesties (bv. om een ontruiming te voorkomen). Ook bij contractuele geschillen (bv. als een contractpartij plots stopt met leveren en dit directe schade veroorzaakt) kan het interessant zijn. Hetzelfde geldt bij problemen op het gebied van privacy-/mediarecht (bv. het tegenhouden van een geplande publicatie die schadelijk kan zijn). In deze gevallen kan elke dag tellen en biedt een kort geding een manier om snel een voorlopige oplossing te vinden.
Hoe werkt een kort geding?
Het opstarten van een kort geding gaat snel, maar het vereist wel een aantal belangrijke stappen en formaliteiten. In de eerste plaats dient u in principe een advocaat in te schakelen, hoewel dit niet altijd formeel verplicht is. Ook als het niet verplicht is, is het echter aan te raden om een advocaat in te schakelen. Een advocaat helpt om de zaak helder en overtuigend neer te zetten en zorgt ervoor dat alle noodzakelijke stukken op tijd worden ingediend.
De advocaat zal ook de dagvaarding opstellen. Dit is het officiële document waarmee u uw eis vastlegt. De dagvaarding wordt naar de rechtbank en de tegenpartij gestuurd. Zodra de dagvaarding is ingediend, wordt er een datum voor de zitting vastgesteld. De termijn kan variëren, maar bij grote spoed kan dit al binnen enkele dagen plaatsvinden.
Tijdens de zitting krijgen beide partijen de kans om hun verhaal te doen. De rechter zal beide kanten horen en, indien mogelijk, een schikking proberen te bereiken. Is dit niet haalbaar? Dan doet de rechter zo snel mogelijk een voorlopige uitspraak. Deze uitspraak biedt een tijdelijke oplossing en kan direct worden afgedwongen. Het vonnis geldt zolang er geen definitieve uitspraak is gedaan in een reguliere procedure.
Voordelen en beperkingen van een kort geding
Een kort geding kan met andere woorden snel resultaat opleveren en biedt een voorlopige oplossing in spoedsituaties. De uitspraak is echter niet definitief en kan later worden herzien. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat een eerder toegewezen schadevergoeding moet worden terugbetaald of dat een verbod op een handeling opnieuw wordt beoordeeld. Hierdoor is het niet voor elk conflict geschikt. Als er onvoldoende behoefte is aan spoedeisendheid zal de rechter niet ingaan op de zaak. In deze gevallen kan het nuttig zijn om met een advocaat naar alternatieve oplossingen te kijken, zoals mediation of een bemiddelingsgesprek.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44