Financieel

Aanpassing huurprijs: wat huurders en verhuurders moeten weten

Het aanpassen van de huurprijs is een onderwerp waar zowel verhuurders als huurders mee te maken kunnen krijgen. Voor de verhuurder is een huurprijsaanpassing belangrijk, zodat de inkomsten worden aangepast aan de wijzigende levensstandaard. Voor de huurder is een huurprijsaanpassing minder prettig. En toch krijgen bijna alle huurders er elk jaar mee te maken. We leggen uit hoe de huurprijs kan worden aangepast en wat de regels zijn omtrent het aanpassen van de huurprijs.

Huurprijsaanpassingen bij woninghuur

De verhuurder mag de huurprijs in principe laten meestijgen met de normale prijspeilstijging. Het is gebruikelijk om een indexeringsbeding in de huurovereenkomst op te nemen. Hierdoor wordt de huurprijs aangepast aan de inflatie, waarbij meestal wordt aangesloten bij de CBS-prijsindexcijfers. Deze huurverhoging moet worden aangekondigd, dus zorg dat je dit tijdig doet. Vermeld de huidige huurprijs, de nieuwe huurprijs, de ingangsdatum van de nieuwe huurprijs en op welke manier de huurder bezwaar kan maken.

Let op: er gelden speciale regels in de sociale sector. Bij sociale huurwoningen wordt de jaarlijkse huurverhoging door de overheid bepaald, waarbij het inkomen van de huurder een rol speelt. Sociale huurwoningen zijn woningen waarbij de beginhuurprijs lager is dan 806,06 euro (2023). In 2022 was dit nog 763,47 euro.

Vergeten de huurprijs te indexeren

Het komt soms voor dat de verhuurder is vergeten om de huurprijs te indexeren. In de meeste gevallen is dit geen ramp. Je kunt alsnog aanspraak maken op de te weinig betaalde huurpenningen, maar dit enkel over de laatste vijf jaar, een gevolg van de wettelijke verjaringstermijn. Dit is echter niet mogelijk bij sociale huurwoningen, in dat geval gaan de vergeten indexeringen in beginsel verloren.

Huurverlaging is ook mogelijk

Het is niet alleen mogelijk om de huurprijs te indexeren en dus te verhogen, in sommige gevallen kan de huurprijs ook worden verlaagd. Vooral bij sociale huurwoningen zijn er verschillende mogelijkheden, met name als de huurder al ten minste zes maanden in de woning woont. De huurder kan dan aan de verhuurder vragen om de huur te verlagen. Dit is mogelijk als de huur onredelijk is, het inkomen sinds de laatste huurverhoging lager is geworden of als de woning onderhoudsgebreken heeft.

In de vrije sector zijn er minder mogelijkheden om de huur te verlagen. Er geldt geen maximale huur. Er kan wel sprake zijn van gebreken die aanleiding geven tot een verlaging van de huurprijs. Op basis hiervan kan de huurder vragen om de huur te verlagen. Als je er samen met de verhuurder niet uitkomt, kan de rechter hierover beslissen.

Uiteraard is het altijd mogelijk om het op een akkoordje te gooien en vrijwillig een lagere huurprijs overeen te komen. Dit kan ook een teken van goede wil zijn, bijvoorbeeld als de huurder tijdelijk werkloos is en moeite ondervindt om de huur te betalen. Het is belangrijk dat dergelijke afspraken en gunsten goed op papier worden gezet.

Juridisch advies door MKBrecht.nl

Heb je vragen over het aanpassen van de huurprijs, of loop je tegen problemen aan bij het indexeren of verlagen van de huur? Neem dan contact op met MKBrecht.nl, dé expert op het gebied van huurrecht. Onze ervaren juristen helpen je graag verder bij al je huurrechtvragen en kunnen ook de benodigde documenten en contracten opstellen.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips