Juridische Zaken

ACM legt zware boetes op voor verboden huurbemiddelingskosten

De Autoriteit Consument en Markt heeft drie huurbemiddelaars beboet. Zij zouden namelijk onterecht bemiddelingskosten aan consumenten hebben aangerekend. De ACM is bevoegd om toezicht te houden op oneerlijke handelspraktijken en kan ook handhavend optreden. Het moet garanderen dat ondernemingen zich houden aan de regels die consumenten dienen te beschermen.

Tweezijdige bemiddeling en verboden huurbemiddelingskosten

Een huurbemiddelaar is iemand die bemiddelt tussen de huurder en de verhuurder. De verhuurder wil namelijk een goede huurder vinden die netjes de huur kan betalen. Daarom gaat de huurbemiddelaar op zoek naar een passende huurder. Wanneer deze bemiddelaar reeds optreedt voor de verhuurder en dus niet wordt ingeschakeld door de consument-huurder, geeft het Burgerlijk Wetboek aan dat de kosten voor zijn diensten voor rekening zijn van de verhuurder. De bemiddelaar mag dus enkel aan de verhuurder bemiddelingskosten aanrekenen. Dit geldt enkel wanneer de huurder een consument is. Bij een zakelijke huurder geldt dit niet.

Ondanks dit duidelijk verbod hebben drie huurbemiddelaars dit wel gedaan. Zij rekenden de consument kosten aan tussen 150 en 400 euro. Dit werd dan niet altijd bemiddelingskosten genoemd, maar bijvoorbeeld ook administratiekosten of contractkosten. Volgens de huurbemiddelaars brachten ze deze kosten in rekening omdat ze aanvullende diensten aanbieden, zoals het helpen van huurders met hun contracten of met het aanvragen van parkeervergunningen. Volgens de drie bemiddelaars ging het dus niet om bemiddelingskosten en vielen deze kosten niet onder het verbod van het Burgerlijk Wetboek.

Aanvullende diensten moeten optioneel zijn

De ACM denkt hier anders over. De ACM herhaalt in zijn beslissing dat er bij tweezijdige bemiddeling geen bemiddelingskosten aan de consument-huurder mogen worden aangerekend. De ACM benadrukt dat het niet uitmaakt welke naam de bemiddelaar aan deze kosten geeft. Op basis van de feiten oordeelt de ACM vervolgens dat het hier wel degelijk om bemiddelingskosten gaat, omdat deze aanvullende diensten niet optioneel waren, maar als voorwaarde voor het huurcontract werden gepresenteerd.

Het is zo dat de ACM in augustus 2020 hierover al een leidraad heeft gepubliceerd. Ook daarin staat te lezen dat deze aanvullende diensten optioneel dienen te zijn. Daarenboven moeten ze los staan van de uitvoering van de bemiddelingsovereenkomst, moet de consument hier duidelijk over geïnformeerd zijn en moet de consument uitdrukkelijk akkoord zijn gegaan. In deze leidraad waarschuwde de ACM ook nog dat het zou optreden tegen huurbemiddelaars die alsnog verboden bemiddelingskosten in rekening zouden brengen.

ACM kan torenhoge boetes opleggen

De ACM is bevoegd om handhavend op te treden tegen huurbemiddelaars die verboden bemiddelingskosten aanrekenen. Het kan normaal gesproken boetes opleggen die variëren van 150.000 tot 600.000 euro of, wanneer dit meer is, die tot 7,5% van de totale jaaromzet bedragen. In dit geval oordeelde de ACM dat deze boetes disproportioneel zouden zijn. Daarom stelde het lagere boetes vast die toch voldoende afschrikwekkend zijn. Een bemiddelaar uit Deventer die vrijwel niks aan de inbreuk had verdiend, kreeg een boete van 5.000 euro. De twee andere bemiddelaars kregen boetes van 80.000 en 100.000 euro.

Consumentenrecht naleven is heel belangrijk

De ACM heeft alvast aangegeven dat het de makelaarsbranche verder zal opvolgen en dat het bij nieuwe overtredingen opnieuw handhavend zal optreden. Niet alleen de makelaarsbranche krijgt met de ACM te maken. Zo houdt de ACM al langer toezicht op e-commerce en gaf het eerder al aan dat het ook meer zal focussen op greenwashing, een praktijk waarbij bedrijven zich onterecht duurzamer presenteren dan ze in werkelijkheid zijn. Vanaf juni 2021 zal de ACM ook bij greenwashing boetes opleggen.

Elke ondernemer die diensten of producten aan consumenten verkoopt, moet zich houden aan de consumentenregels. Anders kan de ACM flinke boetes opleggen. Heb je hier vragen over of wil je nagaan of je documenten aan deze regels voldoen? Plan dan een intakegesprek in en wij helpen je verder.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips