Arbeidszaken

3 keer moeilijkheden bij ontslag na een strafrechtelijke veroordeling

Een van de werknemers van je bedrijf is veroordeeld voor een misdrijf dat in de persoonlijke levenssfeer is begaan. Volstaat dit om de arbeidsovereenkomst te laten ontbinden of over te gaan tot een ontslag op staande voet? Een eenvoudig antwoord is er niet, want er zal altijd naar alle omstandigheden van het geval moeten worden gekeken. Onderstaande drie zaken bewijzen enerzijds wel dat het kan, maar onderstrepen tegelijkertijd dat het belangrijk is om altijd eerst juridisch advies in te winnen.

Belagende zorgverlener werd terecht ontslagen

In deze zaak (ECLI:NL:GHAMS:2021:339) was een zorgverlener op basis van een leerarbeidsovereenkomst werkzaam bij de stichting Cordaan, een zorgorganisatie die onder meer instaat voor de zorg van ouderen met dementie. Eind 2018 werd een werkneemster gearresteerd omwille van verdenkingen van oplichting, belaging en poging tot chantage.

Het OM heeft aan de stichting gemeld dat de werkneemster verdacht werd en gaf ook aan dat het niet kon uitsluiten dat zij een sociale of verstandelijke beperking heeft. Uiteindelijk is zij ook daadwerkelijk tot een voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld voor poging tot afdreiging, belaging en het zonder noodzaak bellen van noodnummer 112.

Het ging hier om gedragingen in de persoonlijke levenssfeer, maar toch diende de werkgever een ontbindingsverzoek in bij de kantonrechter. Uiteindelijk kwam het dossier bij het hof terecht dat oordeelde dat er sprake was van ernstig verwijtbaar handelen.

Het hof kwam natuurlijk niet zomaar tot deze beslissing. Het gaf in de eerste plaats aan dat de werkneemster niet zelf open kaart heeft gespeeld, wat niet meteen goed werknemerschap is. Daarnaast vindt het hof dat haar gedrag niet verenigbaar is met haar werkzaamheden. Als zorgverlener werkt zij namelijk met mensen die makkelijk te beïnvloeden zijn. Ook hechtte het hof er belang aan dat er risico was op herhaling. Het hof ging akkoord met het ontslag en er werd de werkneemster geen wettelijke transitievergoeding of een billijke vergoeding toegekend.

Ziekenhuismedewerker mag aanblijven na ernstige drugsdelicten

In een andere zaak (ECLI:NL:RBMAA:2011:BP5184) was een ziekenhuismedewerker veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar voor diverse drugsdelicten. Hij was namelijk in het bezit van XTC-poeder, cocaïne en amfetamine, maakte deel uit van een criminele organisatie en had voorbereidende handelingen verricht om amfetamine te produceren. Het waren ernstige feiten en ook hier was er sprake van een link met de gezondheidszorg, maar er waren ook zaken die in het voordeel van de werknemer spraken.

Zo had hij zich gedurende zijn dienstverband, zelfs op het moment dat de delicten werden gepleegd, altijd als een betrouwbare medewerker gedragen en werd hij op het werk als een zeer goede kracht omschreven. De manager gaf aan dat ze hem graag op de afdeling terug zou zien. Daarnaast zou het risico beperkt zijn, want de medewerker heeft geen toegang tot het ziekenhuislaboratorium of de ziekenhuisapotheek. Het reclasseringsrapport gaf ten slotte aan dat het recidive-risico laag was. In dit geval heeft de rechter het verzoek tot ontbinding dan ook afgewezen.

Bewakingsbeambte werd onterecht ontslagen na veroordeling voor mishandeling en bedreiging

Ten slotte was er een zaak (ECLI:NL:GHSHE:2006:AW4121) waarbij een beveiligingsbeambte door de strafrechter was veroordeeld voor mishandeling en bedreiging van de voormalige fysiotherapeut van zijn vriendin. Hij is daarop door zijn werkgever op staande voet ontslagen.

Later werd hij echter door het Gerechtshof ‘s-Gravenhage vrijgesproken voor de tenlastelegging. Hij heeft ook het ontslag aangevochten en de rechter oordeelde dat de werkgever prematuur heeft gehandeld. De werkgever had minstens moeten wachten tot het vonnis van de strafrechter in kracht van gewijsde was gegaan.

Handel snel, maar win eerst juridisch advies in

Het ontslagrecht is behoorlijk complex en bovendien is een ontslag ook heel ingrijpend, waardoor er niet lichtzinnig mee mag worden omgesprongen. Soms gaat de rechter akkoord met een ontslag na een veroordeling, maar dit is duidelijk niet altijd het geval. Daarom is het belangrijk om vooraf juridisch advies in te winnen zodat er later geen hoge vergoedingen hoeven te worden betaald. Spreek erover met een van de experts van MKBrecht.nl.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips