Arbeidszaken

Advies bij de Richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden

Door de Europese Richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden staat er het een en ander te veranderen voor de Nederlandse werkgevers. Deze richtlijn moet uiterlijk op 1 augustus 2022 in Nederlandse wetgeving zijn omgezet. Er is intussen al een wetsvoorstel ingediend om dat te doen. We raden werkgevers aan om hun arbeidsovereenkomsten te laten controleren en eventueel te laten aanpassen. Hieronder lichten we dit advies toe.

Richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden en het studiekostenbeding

De Europese Richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden zorgt ervoor dat werknemers meer rechten krijgen. Een belangrijk gevolg is er voor het studiekostenbeding. Een studiekostenbeding is een beding op basis waarvan een werknemer bepaalde door de werkgever betaalde studiekosten moet terugbetalen als hij binnen een zekere termijn opstapt.

Zo’n studiekostenbeding wordt binnenkort verboden voor opleidingen die de werkgever verplicht moet aanbieden. Een aantal kosten, zoals reiskosten of examengelden, zijn sowieso voor rekening van de werkgever. De implementatiewetgeving schrijft geen overgangsregeling voor. Werkgevers die een studiekostenbeding in hun arbeidsvoorwaarden hebben opgenomen, kunnen daarom maar beter juridisch advies inwinnen.

Richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden en het nevenwerkzaamhedenbeding

Ook voor wie arbeidsovereenkomsten met een nevenwerkzaamhedenbeding heeft, is het aan te raden om juridisch advies in te winnen. Een nevenwerkzaamhedenbeding is een beding op basis waarvan de werknemer geen nevenwerkzaamheden mag verrichten zonder de instemming van de werkgever. Het mag niet worden verward met een concurrentiebeding. Meer over het onderscheid tussen deze twee bedingen kan je lezen in onze eerdere blog over het nevenwerkzaamhedenbeding.

Een nevenwerkzaamhedenbeding zal nog steeds zijn toegestaan, maar de werkgever moet wel steeds een objectieve reden aanvoeren. Dit hoeft niet meteen in de arbeidsovereenkomst te worden opgenomen, maar het is wel alvast goed om er even samen met een jurist over na te denken.

Meer informatieverplichtingen voor de Nederlandse werkgever

Een andere belangrijke wijziging is de uitbreiding van de informatieplicht. Werkgevers hebben nu al een informatieverplichting. Deze verplichting is opgenomen in het huidige artikel 7:655 BW. Onder de nieuwe wetgeving zullen werkgevers nog uitgebreider moeten informeren bij de aanvang van het dienstverband. Het gaat bijvoorbeeld over het aangeven of er sprake is van een voorspelbaar of een onvoorspelbaar arbeidspatroon, informatie over de referentie-uren waarop een werknemer verplicht kan worden om te werken, info over de duur van de verschillende vormen van betaald verlof en dergelijke meer. Veel informatie kan ook al in de arbeidsovereenkomst worden opgenomen. Er kan ook worden verwezen naar andere documenten waarin deze informatie te vinden is.

Juridisch advies bij de Richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden

De komende tijd komen er een hoop wetswijzigingen op de werkgever af. Dit heeft onder andere grote gevolgen voor de arbeidsovereenkomsten. Niet alleen voor nieuwe arbeidsovereenkomsten is dat het geval, want ook bijvoorbeeld oude studiekostenbedingen worden hierdoor getroffen. Wij raden werkgevers aan om hun arbeidsovereenkomsten te laten nakijken en zo nodig te laten aanpassen, zodat ze in orde zijn met de nieuwe wetgeving. Wij helpen je graag verder. Laat voor jouw arbeidsovereenkomst(en) een ContractCheckâ„¢ uitvoeren en plan alvast een gratis adviesgesprek in.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips