Arbeidszaken

De 5 grenzen van het concurrentiebeding

Het concurrentiebeding, een beding dat veelvuldig voorkomt in arbeidsovereenkomsten, is voor veel bedrijven noodzakelijk. Het beperkt werknemers in hun mogelijkheden om na het beëindigen van hun dienstverband concurrerende activiteiten te ondernemen bij een concurrent of als ondernemer. Echter, het concurrentiebeding is niet altijd en ongelimiteerd geldig. In dit artikel gaan we in op de grenzen van het concurrentiebeding.

1. Grenzen aan de geldigheid van een concurrentiebeding

Het eerste waar je op moet letten bij een concurrentiebeding is de geldigheid ervan. Volgens de wet is een concurrentiebeding in principe niet geldig als het in een tijdelijk contract is opgenomen, tenzij er zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen zijn. Het is aan de werkgever om dit aan te tonen. Hierbij moet de motivatie uitdrukkelijk in het contract worden opgenomen. Als er later een discussie ontstaat over de geldigheid van het concurrentiebeding, zal de rechter louter rekening houden met de argumenten die in het contract zijn opgenomen. Daarom is het belangrijk om heel duidelijk en concreet te zijn.

2. Beperking in de tijd

Een concurrentiebeding moet redelijk zijn. Een belangrijk aspect van die redelijkheid heeft te maken met de duur van het beding. Over het algemeen wordt een concurrentiebeding voor een periode van een of twee jaar na het einde van het dienstverband als redelijk beschouwd. Een langere periode kan als onredelijk worden beschouwd, gelet op de nadelige gevolgen voor de werknemer die maar moeilijk een nieuwe baan kan vinden. Ook andere factoren kunnen een rol spelen bij de beoordeling hiervan, zoals de duur van het dienstverband en de functie die men had.

3. Geografische beperking

Naast een tijdsbeperking, is er vaak ook sprake van een geografische beperking. Deze beperking moet eveneens redelijk zijn en is meestal gericht op de regio waarin de werkgever concurrentie zou kunnen ervaren. Afhankelijk van de aard van het bedrijf en het werk van de werknemer kan dit variëren van de eigen provincie tot volledig Nederland en soms zelfs tot buiten Nederland.

4. Soort werk

Een concurrentiebeding is doorgaans bedoeld om te voorkomen dat de werknemer hetzelfde soort werk gaat doen bij een nieuwe werkgever. Hierbij wordt er ook rekening gehouden met de redelijkheid. Het concurrentiebeding mag de werknemer niet onnodig sterk belemmeren in het vinden van een nieuwe baan.

5. Type werkgever

Ten slotte kan de redelijkheid en billijkheid een extra grens opleggen en zal niet elk type werkgever zijn uitgesloten. Het is redelijk om met het beding te doelen op concurrenten van de voormalige werkgever, evenals op het opstarten van een zelfstandige activiteit die concurrerend is. Het verbieden van eenzelfde functie bij een stichting die niet-concurrerende activiteiten ontplooit, is minder eenvoudig te verantwoorden.

Hulp bij het opstellen van een concurrentiebeding

Het is belangrijk dat je je concurrentiebeding laat opstellen door een jurist of advocaat, dit om ervoor te zorgen dat het voldoet aan alle wettelijke eisen en dat het jouw belangen adequaat beschermt. Zorg er bovendien voor dat het concurrentiebeding actueel blijft, bijvoorbeeld door het te herzien als de werknemer een nieuwe functie krijgt. Zo voorkom je problemen en bescherm je de continuïteit van je bedrijf. Een veelgemaakte fout is het ‘vergeten’ van het concurrentiebeding nadat het eenmaal in het contract is opgenomen. Maar juist zoals bij je bedrijf, moet ook je concurrentiebeding met de tijd meegaan. MKBrecht.nl kan een concurrentiebeding opstellen, nalezen of herzien als de werknemer een nieuwe functie krijgt.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips