Een tewerkstellingsvergunning (TWV) is een werkvergunning. Het bewijst dat iemand bij jouw bedrijf mag werken. De tewerkstellingsvergunning is in principe door de werkgever aan te vragen. Naast een tewerkstellingsvergunning is er ook nog een tweede type werkvergunning, de gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA). Welke werkvergunning je nodig hebt, is voornamelijk afhankelijk van hoelang een werknemer in Nederland komt werken. Een TWV is aan te vragen bij het UWV en een GVVA is aan te vragen via de IND, maar verder gelden net dezelfde aanvraagvoorwaarden.
Wanneer heb ik een tewerkstellingsvergunning nodig?
Een tewerkstellingsvergunning heb je nodig als je iemand in dienst neemt van buiten de EER of Zwitserland. Het is niet alleen aan te vragen voor klassieke werknemers met een arbeidsovereenkomst, maar ook voor stagiairs en freelancers. Een nieuwe tewerkstellingsvergunning is aan te vragen als de werknemer ander werk gaat doen dan waarvoor de oorspronkelijke vergunning is toegekend. Als de tewerkstellingsvergunning binnenkort verloopt, is er eveneens een nieuwe vergunning aan te vragen. Als een werknemer langer dan 90 dagen in Nederland komt wonen en werken en nog geen verblijfsvergunning heeft, moet je een GVVA aanvragen.
Wanneer heb ik geen tewerkstellingsvergunning nodig?
Voor werknemers uit de EER en Zwitserland is het niet nodig om een werkvergunning aan te vragen. Dat komt door het zogeheten vrij verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal. Volgens de wet ben je verplicht om altijd eerst te zoeken naar kandidaten binnen de EER. Pas als je na vijf weken zoeken niemand binnen de EER hebt gevonden, mag je buiten de EER werknemers werven.
Er zijn ook specifieke situaties waarbij het aanvragen van een werkvergunning niet nodig is. Het gaat om specifieke categorieën van werknemers. Het is echter niet omdat er geen werkvergunning nodig is, dat er geen aanvullende voorwaarden gelden. Er zijn onder andere uitzonderingen voor studenten bouwkunst, overgeplaatste medewerkers van een internationale onderneming, asielzoekers met een verblijfsvergunning en kennismigranten.
Recent werd er ook een uitzondering gemaakt voor vluchtelingen uit Oekraïne die onder de bepalingen van de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming vallen. Deze vluchtelingen hebben geen werkvergunning nodig. Je bent wel verplicht om aan het UWV door te geven dat je iemand uit Oekraïne in je bedrijf laat werken.
Hoe moet ik een tewerkstellingsvergunning aanvragen?
Hiervoor dien je via de website van het UWV een aanvraagformulier in te vullen. De werknemer moet dan wel over een geldige verblijfsvergunning beschikken. Ook mag je in het (recente) verleden geen wetten uit het arbeidsrecht hebben overtreden en moet je je aan de arbeidsvoorwaarden houden. Binnen vijf weken na het insturen van het formulier ontvang je een bericht. De tewerkstellingsvergunning krijg je per post. Geef een kopie daarvan aan de werknemer en bewaar het originele document. Als je werknemers inhuurt via een uitzendbureau zal het uitzendbureau vaak zelf al een werkvergunning hebben aangevraagd. Vraag dit na bij het uitzendbureau en vraag om een kopie die je toevoegt aan de personeelsadministratie.
Buitenlandse werknemers aanwerven
Bij het aannemen van buitenlands personeel zijn er extra dingen om aan te denken. Hoe dan ook hebben buitenlandse werknemers recht op het minimumloon. Werkgevers die niet het minimumloon betalen, kunnen een boete krijgen van de Arbeidsinspectie. Bovendien kunnen ze gedurende een bepaalde tijd geen nieuwe werkvergunning meer aanvragen. Houd daarnaast rekening met bijvoorbeeld het recht op een veilige werkplek, het recht op pauzes en dergelijke meer. En weet dat een cao extra regels kan opleggen.
Heb je hier vragen over? Laat je dan informeren door een van onze specialisten arbeidsrecht. Wij bieden advies op maat en stellen de nodige documenten voor je op. We helpen je ook bij het aanvragen van de juiste documenten. Plan nu een gratis adviesgesprek in.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44