Zich verslapen is natuurlijk nooit fijn. Wakker worden en weten dat je hopeloos te laat bent, je de longen uit het lijf rennen en je vervolgens nog moeten excuseren tegen collega’s en managers: allesbehalve leuk. Maar ook voor de werkgever en voor de collega’s is het natuurlijk niet prettig als een medewerker onverwacht te laat is. Een enkele keer kan dat natuurlijk gebeuren, de spons erover. Maar als iemand zich keer op keer verslaapt, is er meer aan de hand. En dan kan de werkgever ingrijpen.
Verslapen en disciplinaire maatregelen op het werk
Het kan altijd gebeuren dat een werknemer te laat komt op het werk. Een wekker vergeten zetten, kan al voldoende zijn om zich te verslapen. De werkgever kan de werknemer daar dan even over aanspreken en hopelijk is daarmee de kous af. Het kan echter dat een werknemer zich regelmatig verslaapt en dan is het probleem ernstiger. In dergelijke gevallen zijn er verschillende disciplinaire maatregelen mogelijk.
In eerste instantie kan de werkgever overgaan tot een officiële waarschuwing of berisping. Dit heeft geen directe gevolgen voor de werknemer zelf, maar het onderstreept wel dat het de werkgever menens is. Bovendien staat dit de werkgever toe om een dossier op te bouwen op basis waarvan hij later weer andere maatregelen kan treffen.
Daarnaast kan een werkgever weigeren om de tijd die niet is gepresteerd uit te betalen. Bij een enkele keer verslapen, gebeurt dit in principe niet. Maar als een werknemer zich regelmatig verslaapt, is het maar logisch dat hij geen loon krijgt over de arbeid die hij niet heeft verricht. Verder kan de werkgever overgaan tot een schorsing. Tijdens de schorsing dient de werkgever wel het loon door te betalen.
Ontslag van een werknemer die zich verslaapt
Als niks lijkt te helpen, kan de werkgever overgaan tot het ontslag. Dit is het ultieme middel dat kan worden gebruikt als helemaal niks lijkt te werken. Vooral in extreme gevallen kan een ontslag op staande voet gerechtvaardigd zijn. Toch mag er niet zomaar tot een ontslag worden overgegaan. Er zal eerst moeten worden getracht om andere oplossingen te vinden. De werkgever zal het gesprek met de werknemer moeten aangaan. Soms zijn er oplossingen mogelijk, zoals psychologische hulp. Als de werkgever de werknemer wil ontslaan, zal hij bovendien het te laat komen moeten kunnen bewijzen. Het bijhouden van een urenregistratie en een goed personeelsdossier met schriftelijke waarschuwingen, verslagen van functioneringsverslagen en dergelijke meer kunnen hierbij helpen.
We doken in de rechtspraak en vonden een recente ontslagzaak die ging over het verslapen. Het ging hierbij over een buschauffeur die zich ondanks vele waarschuwingen regelmatig bleef verslapen (ECLI:NL:RBNNE:2022:4375). Voor de werkgever is het natuurlijk belangrijk dat buschauffeurs op tijd komen, anders kan de bus niet tijdig vertrekken. Een buschauffeur die zich verslaapt, veroorzaakt veel problemen. De werkgever zat er daarom kort op en heeft reeds vele waarschuwingen uitgebracht. Er volgden functioneringsgesprekken en de werkgever had ook al hulp aangeboden, namelijk begeleiding door een psycholoog. De werknemer was in een hulptraject gestapt, maar desondanks bleef hij zich telkens maar weer verslapen. Op een bepaald moment was het voor de werkgever genoeg geweest. De kantonrechter oordeelde dat de werknemer wel verwijtbaar handelde, maar niet ernstig verwijtbaar. En dus diende de werkgever de opzegtermijn in acht te nemen.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44