Arbeidszaken

Juridische en praktische tips bij het uitblijven van loonbetaling

Wanneer een werknemer zijn salaris niet op tijd ontvangt, leidt dit begrijpelijkerwijs tot frustratie en onzekerheid. De kans bestaat dat de werknemer ook zelf zijn facturen of hypotheek niet kan betalen en flink in de problemen komt. Daarom is het belangrijk dat de werknemer het hier niet bij laat en dat de werkgever voorkomt dat hij het loon niet kan betalen. Onder bepaalde voorwaarden mag de werknemer het werk neerleggen indien hij het loon niet krijgt. Doe dit echter niet zomaar, maar win eerst advies in.

Arbeidsovereenkomst blijft geldig

Zelfs als de werkgever het loon niet op tijd betaalt, blijft de arbeidsovereenkomst van kracht. Dit betekent dat de verplichtingen van de werknemer, werken en rekening houden met het gezag van de werkgever, blijft bestaan. Ook moet de werknemer zich nog altijd als een goede werknemer gedragen. De werkgever moet eveneens zijn verplichtingen blijven nakomen en zich als een goede werkgever blijven gedragen. Het eenzijdig stoppen met werken door de werknemer kan worden beschouwd als werkweigering, wat vervelende gevolgen kan hebben. Een ontslag op basis van werkweigering is in principe mogelijk. Dit kan dan weer resulteren in het verlies van recht op een WW-uitkering.

Opschorten van werkzaamheden is soms toegestaan

In de praktijk hoeft het zeker niet zo’n vaart te lopen. Onder bepaalde omstandigheden is het opschorten van de werkzaamheden gewoon toegestaan. Dit moet wel proportioneel zijn en de tekortkoming van de werkgever rechtvaardigen. Dit betekent dat de werknemer moet kunnen aantonen dat de reden voor het niet werken volledig buiten zijn eigen schuld ligt en dat de werkgever ernstig in gebreke blijft.

Als een werkgever één dag te laat is met het loon te betalen, is het opschorten van het werk niet proportioneel. Als de werkgever langer in gebreke blijft, niet communiceert, liegt en er reeds ingebrekestellingen zijn verstuurd, kan het opschorten van de werkzaamheden wel gerechtvaardigd zijn. Hetzelfde geldt als de werkgever bijvoorbeeld geen geld meer heeft om de veiligheid op de werkvloer voldoende goed te waarborgen. Dit moet met andere woorden geval per geval worden bekeken. Enerzijds is het aan te raden om het werk niet op te schorten zonder eerst juridisch advies in te winnen en anderzijds is het een goed idee om niet met de werkzaamheden te starten als de veiligheid niet gegarandeerd is.

Communicatie is belangrijk

De eerste stap bij het niet ontvangen van loon is het opnemen van contact met de werkgever. Dit kan namelijk een misverstand zijn of er kan sprake zijn van een tijdelijk cashflowprobleem. Het contact met de werkgever dient bij voorkeur schriftelijk te gebeuren, bijvoorbeeld via e-mail of een aangetekende brief. Op deze manier bestaat er een schriftelijk bewijs van de pogingen om het probleem op te lossen. In deze communicatie wordt de werkgever geïnformeerd over de achterstallige betalingen en wordt verzocht om het loon zo snel mogelijk te betalen.

Indien de werkgever niet reageert of blijft weigeren om te betalen, kan de werknemer de werkzaamheden opschorten en een loonvordering indienen bij de kantonrechter. Dit proces kan tijdrovend en kostbaar zijn. In sommige gevallen, zoals bij een dreigend faillissement van de werkgever, kan het indienen van een loonvordering zelfs weinig zin hebben. In dergelijke situaties kan de werknemer een faillissementsaanvraag indienen. Het voordeel is dat de werknemer in dergelijke gevallen een UWV-uitkering wegens betalingsonmacht kan krijgen.

Wettelijke verhoging bij te laat betalen loon

Het is belangrijk dat een werkgever het salaris op tijd betaalt. Als hij dit niet doet, heeft de werknemer recht op een verhoging wegens vertraging. Het gaat om 5% per dag voor de vierde tot en met de achtste werkdag nadat het loon had moeten zijn betaald. Daarna gaat het om 1% voor elke volgende werkdag. Dit kan oplopen tot 50% van het loon. De rechter kan soms wel beslissen om de verhoging te beperken of niet toe te kennen, bijvoorbeeld als de werkgever kan aantonen dat de vertraging niet zijn schuld was.

Trouw blijven aan de arbeidsovereenkomst

Hoewel de frustratie van de werknemer begrijpelijk is, is het belangrijk dat werknemers in eerste instantie blijven werken als het loon niet of te laat wordt betaald. Het eenzijdig stoppen met werken kan nu eenmaal nare gevolgen hebben. Als het loon uitblijft, is het wel essentieel om juridisch advies in te winnen en de juiste stappen te volgen. De werknemer hoeft namelijk ook niet te accepteren dat hij zijn loon niet krijgt. Ook voor werkgevers die het loon niet op tijd kunnen betalen, is het belangrijk om hier correct mee om te gaan en dit op een juiste manier te communiceren. Juridisch advies kan helpen om de juiste beslissingen te nemen en eventuele geschillen op een correcte manier te behandelen.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips