Arbeidszaken

Kantonrechter ontbindt arbeidsovereenkomst van werknemer in hechtenis

Opdat een werkgever tot het ontslag kan overgaan, moet hij een goede reden of een redelijke grond hebben. In veel gevallen is het bovendien noodzakelijk om de werknemer eerst te proberen te herplaatsen. In onze eerdere blog lees je meer over de verschillende ontslaggronden en de voorwaarden die daarbij gelden. Hier hebben we het over een ontslagzaak waarbij een werknemer voor de derde keer in hechtenis zat. Het ontslag op staande voet was niet mogelijk, maar uiteindelijk ging de kantonrechter wel met een andere ontslaggrond akkoord.

Ontslag op staande voet wegende derde keer in hechtenis

Bij deze zaak (ECLI:NL:RBROT:2021:4836) was een kraanmachinist al twee keer gedurende een periode van het werk afwezig geweest omdat hij in hechtenis zat. De werkgever heeft de machinist toen aangesproken en gaf hem toen een laatste waarschuwing. De werkgever vertelde de machinist dat als hij weer ongeoorloofd afwezig zou zijn of onacceptabel gedrag zou vertonen, er een ontslag zou volgen. In januari 2021 is de kraanmachinist opnieuw van het werk afwezig. Zo’n tien dagen na het begin van de afwezigheid wordt de werkgever op de hoogte gebracht van de reden: de werknemer zit opnieuw in hechtenis. De werkgever gaat daarom over tot het ontslag op staande voet.

Geen geldig ontslag op staande voet

De kantonrechter oordeelt dat het ontslag op staande voet geen stand kan houden. Volgens de kantonrechter is dit een ultieme remedie waarbij er met alle omstandigheden rekening moet worden gehouden. Uit eerdere rechtspraak blijkt dat werkverzuim door een onherroepelijke strafrechtelijke veroordeling op zichzelf geen reden is om tot een ontslag op staande voet over te gaan. Dit is uiteraard ook het geval bij een voorlopige hechtenis.

Hier is er echter sprake van herhaalde ongeoorloofde afwezigheid door voorlopige hechtenissen. Toch is de kantonrechter duidelijk: dit vormt geen zodanige bijzondere omstandigheid dat er van de hoofdregel moet worden afgeweken. Hierbij houdt de rechter zelfs rekening met de laattijdige melding en met de negatieve uitlatingen die de werknemer telefonisch had gedaan.

Ontbinding van de arbeidsovereenkomst

Nu het ontslag op staande voet is afgewezen, verzocht de werkgever om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Hiervoor beriep de werkgever zich op de e-grond en op de g-grond. De e-grond heeft betrekking op het verwijtbaar handelen of nalaten. Een werkgever kan daarbij een werknemer ontslaan wanneer hij bepaalde gedragingen stelt of handelingen nalaat die voldoende ernstig zijn en die aan de werknemer te verwijten vallen. De g-grond duidt op een verstoorde arbeidsrelatie. Hierbij kan de werkgever tot de ontbinding van de arbeidsovereenkomst overgaan wanneer de arbeidsrelatie duurzaam en ernstig verstoord is en een normalisering van de relatie niet langer mogelijk is.

De rechter oordeelt dat er niet aan de e-grond is voldaan. De rechter vindt het onvoldoende duidelijk in welke mate het een en ander de werknemer, die slechts in hechtenis zat, kan worden verweten. Volgens de rechter is er echter wel voldaan aan de voorwaarden van de g-grond. De rechter vindt het begrijpelijk dat de werkgever geen vertrouwen meer heeft in de machinist. De kantonrechter vindt ook dat van de werkgever niet kan worden verlangd dat hij de strafzaak afwacht en vindt niet dat de relatie nog kan herstellen.

De kantonrechter gaat dan ook akkoord met de ontbinding van de arbeidsovereenkomst op basis van de g-grond. De werkgever moet daarbij wel een transitievergoeding van ruim 12.000 euro betalen. Er wordt geen billijke vergoeding opgelegd, omdat de werkgever niet ernstig verwijtbaar heeft gehandeld of nagelaten.

Juridisch advies bij ontslagzaken

Het ontslag op staande voet is heel ingrijpend en is een ultieme remedie. Daarom gaat de rechter hier niet snel mee akkoord. Soms is het wel mogelijk om op een andere manier de arbeidsovereenkomst te beƫindigen. Er zijn namelijk verschillende ontslaggronden waarop de werkgever zich kan beroepen. Heb je vragen over het ontslagrecht en wil je advies met betrekking tot een specifieke situatie? Neem dan contact met ons op en reken op ons juridisch advies.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips