Het klopt inderdaad dat een werkgever bij het einde van het dienstverband een getuigschrift aan de werknemer moet bezorgen, maar dit moet enkel als de werknemer hier zelf om vraagt. Het getuigschrift dient bovendien aan een aantal wettelijke eisen te voldoen. Het is belangrijk dat je dit goed doet, want anders kan je aansprakelijk worden gesteld.
Verplicht getuigschrift en de inhoud van het getuigschrift
De verplichting om een getuigschrift aan de werknemer te bezorgen, volgt uit artikel 7:656 Burgerlijk Wetboek. Dit artikel bepaalt ook wat er in het getuigschrift dient te staan. Zo moet het getuigschrift verplicht de aard van de verrichte arbeid en de arbeidsduur bevatten. De arbeidsduur kan per dag of per week worden weergegeven. Het getuigschrift vermeldt daarnaast de begindatum van het dienstverband en de einddatum van het dienstverband.
Optioneel kan het getuigschrift ook de volgende zaken vermelden: de wijze waarop de werknemer aan zijn verplichtingen voldeed, de wijze waarop de arbeidsovereenkomst is geƫindigd en de reden waarom de werkgever de arbeidsovereenkomst heeft opgezegd. Deze optionele informatie mag echter enkel worden toegevoegd als de werknemer dit wil. Als de werknemer bijvoorbeeld liever niet heeft dat het getuigschrift vermeldt waarom de arbeidsovereenkomst is opgezegd, mag de werkgever dit niet op het getuigschrift vermelden.
Werkgever is aansprakelijk bij een fout, onvolledig of onnodig negatief getuigschrift
De werknemer is natuurlijk vrij om te beslissen wat hij al dan niet met het getuigschrift doet. Over het algemeen zal hij het niet inkaderen, maar wel gebruiken om eenvoudiger een nieuwe baan te verkrijgen. Met zijn getuigschrift kan de werknemer namelijk zijn eerdere loopbaan eenvoudig aantonen.
Het is net omdat het getuigschrift zo waardevol is voor andere kandidaat-werkgevers, dat het zeker geen onjuiste informatie mag bevatten. In de wet staat daarom te lezen dat de werkgever aansprakelijk kan zijn voor de schade door onjuiste informatie. Als hij te positief is over een werknemer en de werknemer daardoor onterecht wordt aangenomen, kan de nieuwe werkgever de oude werkgever aansprakelijk stellen. Ook de vertrekkende werknemer kan dit doen, namelijk wanneer de werkgever onterecht overbodige, negatieve informatie op het getuigschrift opneemt of als de werkgever weigert om een getuigschrift op te stellen.
Afwijkende afspraken over het getuigschrift
Het is niet mogelijk om in bijvoorbeeld een arbeidsovereenkomst te bepalen dat er geen getuigschrift wordt uitgereikt of dat het getuigschrift beknopter is dan wat de wet verplicht. Het is namelijk verboden om in het nadeel van de werknemer af te wijken van de wettelijke regels omtrent het getuigschrift.
Dit kan echter wel in het voordeel van de werknemer gebeuren. Zeker bij een ontslag met wederzijds goedvinden wordt wel vaker in een vaststellingsovereenkomst overeengekomen dat er een positief geredigeerd getuigschrift wordt opgesteld. Per slot van rekening is een kaal getuigschrift dat louter aan de wettelijke eisen voldoet niet bepaald een grote meerwaarde. Deze afspraken in het voordeel van de werknemer zijn geldig, maar onthoud dat liegen nog steeds niet is toegestaan.
Heb je vragen over het getuigschrift of wil je een vaststellingsovereenkomst laten opstellen waarin onder andere afspraken omtrent het getuigschrift zijn opgenomen? Maak dan een belafspraak met een van onze juristen en ze doen voor jou het nodige.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44