De burgemeester van Oisterwijk zou vroegtijdig de naam van de nieuwe wethouder naar buiten hebben gebracht. Agenten uit Almelo zouden dan weer informatie hebben gelekt aan een lokale criminele drugsorganisatie. En bij de Franse voetbalclub PSG reageerden ze dan weer furieus op informatielekken rondom De Jong.
Enkele mediavoorbeelden tonen al snel aan dat het lekken van geheime gegevens lang niet ongewoon is, terwijl de schade toch groot kan zijn. Ook in het ondernemerslandschap is dit het geval. En dit terwijl veel overeenkomsten geen geheimhoudingsbeding bevatten. Vooral als werkgever neem je zo’n geheimhoudingsbeding toch maar beter op.
Is een geheimhoudingsbeding in een arbeidsovereenkomst echt noodzakelijk?
Een werknemer mag niet zomaar vertrouwelijke informatie naar buiten brengen. Ook zonder een geheimhoudingsbeding is dit het geval. Eerder dit jaar oordeelde een rechter bijvoorbeeld nog dat een werknemer aansprakelijk was voor de schade ten gevolge van het kopiëren van een database van kandidaten van een uitzendkantoor. Hiernaast blijft het mogelijk om tot een ontslag op staande voet over te gaan en kan er zelfs een strafrechtelijke vervolging volgen.
Toch is en blijft een geheimhoudingsbeding gewoon aangeraden. Zo wordt meteen duidelijk welke informatie al dan niet vertrouwelijk is en wat de gevolgen zijn bij het lekken ervan. Door er een boete aan vast te koppelen, moet de werkgever niet automatisch de schade aantonen. De begroting van de schade bij een informatielek is dan ook lang niet altijd eenvoudig op te stellen. Laat staan dat je als werkgever kan aantonen welke informatie aan wie werd meegedeeld…
Overigens weten wij als geen ander dat werknemers minder snel bepaalde bedrijfsgegevens naar buiten brengen indien zo’n verbodsbepaling concreet in de arbeidsovereenkomst wordt opgenomen en zij op de gevolgen worden gewezen. Voorkomen is beter dan genezen, weet je wel.
Wet bescherming bedrijfsgeheimen biedt extra slagkracht
Een schending van de geheimhoudingsplicht is moeilijk aan te tonen, terwijl de schade niet eenvoudig te begroten is. Een geheimhoudingsbeding heeft in de praktijk vooral een preventieve werking, hoewel het anderzijds wel gewoon een instrument is om ook effectief de schending aan te pakken. De nieuwe Wet Bescherming Bedrijfsgeheimen maakt het bovendien nog eenvoudiger om bedrijfsgeheimen te beschermen.
Om de nieuwe Wet Bescherming Bedrijfsgeheimen in te kunnen roepen, moet je natuurlijk wel zelf een en ander doen om een schending te voorkomen. Je kan dan ook niet van een bedrijfsgeheim spreken indien je het ‘geheim’ zelf openbaart. Een goede bescherming van databases, beperkte toegang en een geschikte geheimhoudingsovereenkomst dragen bij aan het geheim karakter van de bedrijfsgegevens.
De nieuwe Wet Bescherming Bedrijfsgeheimen is (bijna) automatisch van toepassing indien er een geheimhoudingsovereenkomst of een geheimhoudingsbeding was. De wet maakt het bovendien mogelijk om sneller op te treden tegen niet alleen het openbaren van bedrijfsgeheimen, maar ook tegen het verkrijgen of het gebruiken ervan.
MKBrecht.nl staat jou bij
Benieuwd hoe jij jouw geheime informatie extra kan beschermen door middel van een geheimhoudingsovereenkomst? Een bestaande overeenkomst van een geheimhoudingsbeding voorzien? Even nagaan of jouw overeenkomsten wel voldoen aan de nieuwste vereisten op vlak van databescherming?
Van onze deskundige dienstverlening maken wij geen geheim. Wij leggen daarom graag een en ander voor jou uit. Neem contact op met een van onze juristen voor een check op maat van jouw onderneming.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44