Arbeidszaken

Om deze 3 redenen kan een non-concurrentiebeding waardeloos zijn

Het non-concurrentiebeding is er natuurlijk om een werknemer uit de handen van een concurrent te houden. Het zou maar moeten gebeuren dat de werknemer met alle kennis, contacten en ervaring die jij ‘m meegaf de concurrent versterkt. Toch houdt een non-concurrentiebeding niet altijd stand.

Fouten bij de redactie van het non-concurrentiebeding

We haalden eerder al aan dat je altijd moet opletten bij de redactie van het non-concurrentiebeding. Zo gelden er strenge voorwaarden aan het concurrentiebeding. Het concurrentiebeding moet bijvoorbeeld schriftelijk zijn opgesteld, maar daar zit het meestal wel goed. Daarnaast moet de werknemer op het moment dat het beding overeen werd gekomen meerderjarig zijn. Ook hier zijn er zelden problemen, een enkele uitzondering buiten beschouwing gelaten.

Waar het dan wel weer dreigt mis te lopen, is bij de tijdelijke arbeidsovereenkomsten. Dan is een non-concurrentiebeding enkel geldig wanneer het wordt gemotiveerd en wanneer diezelfde motivatie aantoont dat er zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen spelen. De rechter kan dat later dan natuurlijk even afwegen en kijken of de belangen wel echt voldoende zwaarwegend zijn. En daarbij houdt de rechter enkel rekening met de schriftelijke motivatie. Later kan je geen argumenten meer aanbrengen. In deze situatie is het dan ook altijd aangeraden om het non-concurrentiebeding door een jurist te laten opstellen.

Slecht opgestelde vaststellingsovereenkomsten

Als het non-concurrentiebeding stand moet blijven houden, is het belangrijk om dat ook zo in de vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst aan te geven. Neem altijd een bevestiging op van de bedingen die in stand moeten blijven want anders riskeer je dat een rechter vindt dat beding kwam te vervallen. Dat volgt voor een groot deel uit de verwachtingen die de andere partij mocht hebben, zeker als er geen woord over het beding werd gerept. Met een finaal kwijtingsbeding loop je zelfs het risico dat je zelf het non-concurrentiebeding wegcontracteert. Meer daarover lees je in ons eerder artikel over hoe het finaal kwijtingsbeding andere bepalingen van tafel kan vegen. Wij raden hier ook aan om altijd een beroep te doen op een juridisch expert.

Belangenafweging gooit roet in het eten

Is alles nu helemaal in orde en valt er niks op de situatie aan te merken? Dan wil dat evenmin zeggen dat het non-concurrentiebeding stand zal houden. In Nederland is er per slot van rekening zoiets als vrije keuze van arbeid en dat staat natuurlijk op gespannen voet met zo’n non-concurrentiebeding. Daarom kan de rechter nog altijd een belangenafweging maken. Soms is het daardoor mogelijk dat een ex-werknemer alsnog ongestraft bij de grootste concurrent aan de slag kan gaan. Dat gebeurde bijvoorbeeld recent toen een werknemer er 90% meer kon verdienen. De exorbitante hoogte van dat loon zorgde ervoor dat de belangenafweging in zijn voordeel speelde. Vergeet met andere woorden niet om belangrijke werknemers correct te verlonen want anders kan dat je zuur opbreken.

Wil je alvast maximaal zeker zijn van de geldigheid van het non-concurrentiebeding? Reken dan op MKBrecht.nl. Wij adviseren je niet alleen, maar bovendien stellen we ook het concurrentiebeding, de arbeidsovereenkomst en/of de vaststellingsovereenkomst voor je op. Kies vandaag nog voor maatwerk.

 


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips