Ontslagbescherming speelt een fundamentele rol in het arbeidsrecht en zorgt ervoor dat bepaalde werknemers niet kunnen worden ontslagen, tenzij er écht een goede reden voor is. Deze beschermingsmaatregel zorgt voor een eerlijke behandeling op het werk. Ontslagbescherming is niet bedoeld als een absoluut schild tegen ontslag, maar is er vooral om onrechtvaardig ontslag te voorkomen.
Wie geniet ontslagbescherming?
Het is altijd verboden om werknemers te ontslaan op basis van discriminerende of onredelijke redenen, bijvoorbeeld geslachtsverandering, afkomst, leeftijd, politieke voorkeur of handicap. Daarnaast geldt er een opzegverbod voor mensen in bepaalde situaties. Het gaat onder meer om werknemers die ziek zijn, zwanger zijn, hun militaire dienst vervullen of lid zijn van de OR. Het opzegverbod loopt dan af als deze situatie afloopt. Er zijn bovendien nog heel wat andere redenen die een werkgever niet mag gebruiken om een werknemer te ontslaan, bijvoorbeeld omdat een werknemer een beroep doet op de Wet gelijke behandeling of weigert te werken op zondag.
Ontslagbescherming is niet absoluut
Hoewel de ontslagbescherming een krachtig instrument is voor werknemers, betekent het niet dat een werknemer onder alle omstandigheden aan boord moet blijven. Er zijn namelijk nog altijd legitieme redenen op basis waarvan een werkgever de werknemer kan ontslaan. Dit kan bijvoorbeeld bij ernstige redenen die het rechtvaardigen om de werknemer op staande voet te ontslaan. Of omdat een zieke werknemer niet meewerkt aan de re-integratie. Bij een reorganisatie of een faillissement is het ook mogelijk om de beschermde werknemer te ontslaan. En daarnaast kan het altijd dat de werknemer zelf akkoord gaat met het ontslag. Dan wordt er meestal een flinke vergoeding afgesproken. Deze afspraken worden dan opgenomen in een vaststellingsovereenkomst (vso). Het is in ieder geval belangrijk dat de juiste procedures worden gevolgd.
Risico’s van ontslag bij ontslagbescherming
Het onterecht ontslaan van een werknemer kan ernstige juridische en financiële gevolgen hebben. Dit zal meestal resulteren in juridische procedures voor de rechtbank, waarbij de ex-werknemer herstel van de dienstbetrekking of financiële compensatie kan eisen. De kosten kunnen hierbij aanzienlijk zijn, zowel in termen van directe financiële kosten als wat de potentiële schade aan de reputatie van het bedrijf betreft.
Gezien de complexiteit van het ontslagrecht en de potentiële risico’s verbonden aan het ontslaan van werknemers, is het van cruciaal belang dat werkgevers juridisch advies inwinnen. Dit kunnen ze maar beter doen vóór ze overgaan tot ontslag. Een gespecialiseerde (corporate) arbeidsrechtadvocaat van MKBrecht.nl staat klaar om u te adviseren en te ondersteunen bij elke stap. Dit gaat van het nagaan van de geldigheid van de ontslagredenen tot het volgen van de juiste ontslagprocedures. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en zorg ervoor dat uw bedrijf beschermd is tegen de risico’s van onjuist ontslag.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44