Arbeidszaken

Opzeggen arbeidsovereenkomst: wat is de laatste dag?

Wanneer je een arbeidsovereenkomst opzegt, moet dat volgens de letter van de wet “tegen het einde van de maand”. In de praktijk resulteert dat wel vaker in de bekende “per 1”-formulering. Toch is het lang niet altijd zo eenvoudig. Dat blijkt ook uit een uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

Wat is “per 1 maart”?

Dat is de vraag die in deze zaak werd gesteld. Hier had de werkgever de overeenkomst “per 1 maart 2018” opgezegd. Daarmee bedoelde de werkgever dat de laatste dag van de arbeidsovereenkomst 28 februari 2018 zou zijn. De werknemer nam echter aan dat de laatste dag van de arbeidsovereenkomst 1 maart 2018 was. Het onderscheid is niet onbelangrijk, want op het einde van de arbeidsovereenkomst beginnen verschillende termijnen te lopen. En dan kan 1 dag soms een procedureel verschil uitmaken.

In deze zaak oordeelde het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden dat met “per 1 maart 2018” begrepen moet worden dat de opzegging ingaat op 1 maart 2018. Volgens het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden had de werknemer dus mogen begrijpen dat die dag ook de laatste dag van de arbeidsovereenkomst was. Het verzoekschrift van de ex-werknemer was hierdoor ontvankelijk.

Opgelet: andere factoren spelen een rol

Hoewel de arbeidsovereenkomst volgens de wet tegen het einde van de maand moet worden opgezegd, hoeft dat geen vaststaand feit te zijn. In zowel de arbeidsovereenkomst als in een toepasselijke cao kunnen immers afwijkende bepalingen voorzien zijn. Deze afwijkende bepalingen primeren dan op het wettelijk bepaalde. Bij het formuleren van de arbeidsovereenkomst ben je met andere woorden maar beter duidelijk. Zeker indien je clausules met betrekking tot de opzegging opneemt.

Stel een duidelijk geformuleerde ontslagaanzegging op

Wanneer je de arbeidsovereenkomst gaat beëindigen, moet je de werknemer een zogenaamde ontslagaanzegging overhandigen. Hierbij dien je rekening te houden met de wettelijke opzegtermijn, maar ook met de bepalingen die volgen uit de arbeidsovereenkomst of uit de toepasselijke cao. En ook een eventueel opzegverbod kan roet in het eten gooien.

Het is bovendien belangrijk dat je ook in de ontslagaanzegging heel duidelijk bent. Zeker met betrekking tot de opzegtermijn. Maar al te vaak lezen we in de ontslagaanzegging dat de arbeidsovereenkomst “per 1 februari 2019” wordt opgezegd. Dat dit in discussies en onduidelijkheden kan resulteren, heeft bovengenoemde zaak bewezen. Noteer daarom niet alleen dat de overeenkomst per 1 februari 2019 wordt opgezegd, maar ook dat “de laatste dag van de arbeidsovereenkomst 31 januari 2019 is”. Zo hoeft daar alvast geen discussie over te bestaan.

MKBrecht.nl schept duidelijkheid

Wil je helemaal zeker zijn van jouw stuk? Laat de ontslagaanzegging dan opstellen door één van onze specialisten. Zij kijken een en ander voor jou na en houden rekening met wat in de arbeidsovereenkomst werd opgenomen. Zo beschik je steeds over een correcte ontslagaanzegging waarbij lang niet alleen de opzegtermijn in duidelijkheid baadt.

Meer weten over onze dienstverlenging? Plan dan nu een belafspraak in. Wij leggen immers graag een en ander uit.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips