Met de toenemende populariteit van elektrische auto’s bieden steeds meer werkgevers hun werknemers de mogelijkheid aan om een laadpaal thuis te laten installeren. Dit zorgt ervoor dat de werknemers altijd een volledig opgeladen auto van de zaak tot hun beschikking hebben, zonder afhankelijk te zijn van openbare laadpunten. Werkgevers die dit willen aanbieden, dienen echter rekening te houden met een aantal fiscale en juridische aandachtspunten.
Onbelaste laadpaal bij de werknemer
Een laadpaal thuis wordt beschouwd als een onbelaste verstrekking, op voorwaarde dat deze uitsluitend wordt gebruikt voor het opladen van de auto van de zaak. Dit ongeacht of de werknemer al dan niet bijtelling moet betalen voor het privégebruik van deze auto van de zaak. De laadpaal resulteert ook niet in een hogere bijtelling voor de auto van de zaak.
De Belastingdienst heeft duidelijke richtlijnen opgesteld waarin wordt bevestigd dat de installatie- en gebruikskosten van een laadpaal door de werkgever vergoed kunnen worden zonder dat dit leidt tot loonbelasting voor de werknemer. Dit geldt zowel voor werknemers als voor directeur-grootaandeelhouders (dga’s). De regel dat de laadpaal onbelast kan worden vergoed, geldt echter niet bij het opladen van een privéauto.
In de praktijk is het zo dat de elektriciteitskosten op de energiefactuur van de werknemer terechtkomen. De integrale kostprijs hiervan moet dan worden doorberekend aan de werkgever. Hierdoor dient een aparte meter te worden geïnstalleerd, zodat de exacte elektriciteitskosten nauwkeurig kunnen worden bepaald. De kosten voor het installeren van een tussenmeter mogen ook onbelast worden vergoed.
Einde dienstverband en laadpaal van de werkgever
Bij de beëindiging van het dienstverband moet duidelijk zijn wat er met de laadpaal dient te gebeuren. Als de laadpaal eigendom blijft van de werknemer (door het fenomeen van natrekking) en de werkgever geeft aan deze niet terug te vorderen, is er geen sprake van belast loon in natura. Wordt echter vooraf afgesproken dat de laadpaal bij het einde van het dienstverband moet worden ingeleverd en gebeurt dit uiteindelijk niet, dan wordt de restwaarde van de laadpaal wel belast als loon in natura.
Laadpaal aanbieden met een personeelslening
Werkgevers kunnen ook overwegen om een personeelslening aan te bieden voor de aanschaf van een laadpaal, zonnepanelen en/of een thuisaccu. Dit biedt werknemers de mogelijkheid om tegen gunstige voorwaarden een laadpaal te installeren. De kosten die ze besparen, gebruiken ze dan om de personeelslening terug te betalen. Het is mogelijk om hierbij te werken met een lage rente of zelfs geen rente. Het rentevoordeel dat de werknemer geniet kan onder bepaalde voorwaarden fiscaal gunstig worden behandeld.
Zakelijke autoregeling en afspraken over laadpalen
Een zakelijke autoregeling biedt een duidelijk kader voor het gebruik van een auto van de zaak. Hierin kunnen ook afspraken worden opgenomen over de terbeschikkingstelling van laadpalen en het opladen van elektrische voertuigen bij de werknemer thuis. Het is essentieel om hierin vast te leggen wie verantwoordelijk is voor de kosten van de installatie en het gebruik van de laadpaal, hoe deze kosten worden vergoed en wat er met de laadpaal moet gebeuren bij de beëindiging van het dienstverband. Een goed opgestelde autoregeling kan bijvoorbeeld bepalen dat de laadpaal door natrekking eigendom wordt van de werknemer. Het opnemen van specifieke afspraken in de autoregeling voorkomt misverstanden en zorgt voor fiscale duidelijkheid. Juridisch advies is hierbij nuttig om ervoor te zorgen dat alle fiscale voordelen optimaal worden benut en dat de regeling voldoet aan de geldende wet- en regelgeving.
Juridisch en fiscaal advies bij laadpaal voor werknemer
Naast de genoemde belastingvoordelen zijn er ook investeringsaftrekken beschikbaar voor werkgevers die een laadpaal thuis bij een werknemer installeren. De kosten van de laadpaal kunnen bijvoorbeeld in aanmerking komen voor de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dit biedt een financieel voordeel door de belastingdruk op de winst te verlagen. Bovendien kunnen laadpalen in aanmerking komen voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Hieraan zijn voorwaarden verbonden.
Een fiscalist kan u hierover adviseren. Het installeren van een laadpaal thuis biedt zowel werknemers als werkgevers aanzienlijke voordelen, mits de fiscale en juridische aspecten goed worden geregeld. Door duidelijke afspraken te maken over de eigendom, kostenverdeling en gebruik van de laadpaal, kunnen werkgevers bijdragen aan een duurzaam mobiliteitsbeleid zonder fiscale verrassingen. Voor specifieke vragen en gedetailleerd advies over de installatie van laadpalen en de daarbij horende voordelen, kunnen zowel werknemers als werkgevers terecht bij de experts van MKBrecht.nl.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44