Als je een WW-uitkering krijgt, kan je bij een werkgever op zoek gaan naar een nieuwe baan of je kan een eigen bedrijf beginnen. Dit laatste kan soms zelfs met behoud van (een deel van) de WW-uitkering. Hieraan zijn wel voorwaarden verbonden. Er zijn drie verschillende manieren om vanuit een WW-uitkering als zelfstandige te starten. We lichten het een en ander voor je toe.
3 manieren om een bedrijf te starten vanuit een WW-uitkering
Een eerst manier is om met een startperiode een eigen bedrijf te beginnen vanuit een WW-uitkering. Tijdens de startperiode kan je alle uren aan het eigen bedrijf besteden. Het maakt daarbij niet uit hoeveel je als zelfstandige verdient en hoeveel tijd je aan je bedrijf besteedt. Gedurende 26 weken blijf je nog altijd je WW-uitkering ontvangen, maar dan min 29%. Als je minder dan 26 weken recht hebt op een WW-uitkering duurt de startperiode uiteraard minder lang.
Aan dit alles zijn wel voorwaarden verbonden. Zo heb je eerst toestemming nodig van het UWV. Deze toestemming zal men niet verlenen als de kans groot is dat het eigen bedrijf onvoldoende geld zal opleveren om van te leven. Ook dien je een online training te volgen. Houd er verder rekening mee dat je tijdens de startperiode geen opdrachten mag uitvoeren voor de vorige werkgever.
Een tweede manier om een eigen bedrijf te beginnen vanuit een WW-uitkering is met behoud van WW en zonder een startperiode. In dit geval zal men de uren die per maand aan de zelfstandige activiteit worden besteed, met de WW-uitkering worden verrekend. Daarvoor zal het UWV een fictief inkomen per maand berekenen. Via de inkomstenopgave dien je de gewerkte uren door te geven. Houd er rekening mee dat je voor de uren waarvoor je nog altijd een WW-uitkering ontvangt, verplicht bent om te blijven solliciteren. Ten slotte kan je een eigen bedrijf beginnen zonder behoud van een WW-uitkering. Dan ga je volledig werken als ondernemer en zal de WW-uitkering stoppen.
Manieren om aan startkapitaal te komen
Op basis van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) is het mogelijk om een starterskrediet aan te vragen bij de gemeente. Dit is een rentedragende lening die het mogelijk moet maken om een aantal noodzakelijke investeringen te doen. Uiteraard zijn er nog andere mogelijkheden om startkapitaal te vergaren. Zo kan je bijvoorbeeld startkapitaal ophalen bij een bank. Het beschikken over een goed ondernemingsplan is daarbij belangrijk. Banken bieden vervolgens verschillende oplossingen aan, bijvoorbeeld financial lease of een zakelijke lening. Ook crowdfunding, investeringen van business angels, investeringen door familie of vrienden en overheidssubsidies kunnen helpen bij het verzamelen van het benodigde kapitaal.
Starterspakket van MKBrecht.nl
Als starter dien je verschillende zaken te regelen en moet je aan veel denken, zeker als je start met een uitkering. Daarom helpen wij van MKBrecht.nl je graag verder. We adviseren je als je juridische vragen hebt. Ook bieden we een extra voordelig Starterspakket aan. Je ontvangt dan alle juridische documenten die je nodig hebt en dit aan een extra scherpe prijs. Denk bijvoorbeeld aan je algemene voorwaarden, een cookieverklaring, een disclaimer, een privacy statement, een AVG-verwerkersovereenkomst, een AVG-verwerkingsregister en een opdrachtbevestiging. In de vaste prijs zit zowel een intakegesprek als een conceptronde, een aanpassingsronde en een definitief ontwerp begrepen.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44