Arbeidszaken

Verbetertraject voor disfunctionerende werknemer

Het opstarten van een verbetertraject of een verbeterplan is een cruciale stap die werkgevers moeten zetten wanneer ze worden geconfronteerd met een werknemer waarbij de prestaties onder de verwachtingen liggen. Dit traject is niet zozeer een onmiddellijke route naar ontslag, maar eerder een kans voor zowel de werkgever als de werknemer om gezamenlijk aan verbetering te werken. De essentie van een verbetertraject ligt in het bieden van een eerlijke en duidelijke kans om specifieke aspecten van het functioneren te verbeteren.

Starten met een verbetertraject

Een verbetertraject komt vaak naar voren wanneer herhaalde prestatieproblemen zijn geïdentificeerd en eerdere gesprekken geen verandering teweeg hebben gebracht. Het is cruciaal dat werkgevers ervoor zorgen dat de verwachtingen duidelijk zijn gecommuniceerd en dat eventuele prestatiekloven nauwkeurig zijn vastgelegd.

Het traject zelf moet zorgvuldig worden gepland en uitgevoerd. Een eerste stap is om een open dialoog aan te gaan, waarin duidelijk wordt uiteengezet op welke gebieden verbetering wenselijk is. Deze gesprekken moeten bovendien worden gedocumenteerd en maken deel uit van het personeelsdossier. Daarna wordt een formeel verbetertraject gestart, mogelijk met ondersteuning en externe begeleiding. Dit proces vereist de ontwikkeling van een verbeterplan dat meetbare en haalbare doelen stelt, met regelmatige evaluatiemomenten.

Focus ligt op begeleiden en ondersteunen

Een verbetertraject is geen drogreden om tot een ontslag over te kunnen gaan. Een verbetertraject wordt opgestart om, zoals het woord het al aangeeft, de vaardigheden en het functioneren van de werknemer te verbeteren. De werkgever moet rust en vertrouwen bieden en de werknemer begeleiden. Tussentijdse evaluaties zijn toegestaan en zelfs wenselijk, maar moeten eerlijk en objectief verlopen en focussen op de evolutie. Het moet resulteren in feedback die gericht is op waarneembaar gedrag en niet op de persoon zelf.

Rechter houdt rekening met het verbetertraject

Bij een eventuele ontslagzaak kijkt de rechter grondig naar de inspanningen van de werkgever en de werknemer. Een goed gedocumenteerd en eerlijk uitgevoerd verbetertraject kan aantonen dat de werkgever de werknemer voldoende kansen heeft gegeven om te verbeteren. Dit is een cruciaal element in de beoordeling van dergelijke ontslagzaken. Hierdoor kan het ontslag gerechtvaardigd zijn en kunnen financiële sancties worden voorkomen of worden beperkt. Er zijn echter valkuilen waar leidinggevenden voor moeten opletten. Onjuiste ontwikkeldoelen, vooringenomenheid of het te laat inschakelen van externe coaching kunnen het proces bijvoorbeeld ondermijnen.

Het is aan te raden om zich goed te laten informeren en te laten begeleiden bij het opzetten van een verbetertraject. MKBrecht.nl kan hierbij een waardevolle bron van advies zijn, zodat het traject met de nodige zorgvuldigheid en expertise wordt aangepakt, met als doel: een positieve uitkomst voor zowel de werknemer als de werkgever. Indien het verbetertraject niet het gewenste resultaat oplevert, informeren wij graag over de mogelijke vervolgstappen.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips