Wettelijk gezien is een werknemer verplicht om mee te werken aan de re-integratie. In het Burgerlijk Wetboek staat dat de werknemer verplicht is om gevolg te geven aan de redelijke voorschriften van de werkgever en om mee te werken aan de getroffen maatregelen. Daarnaast moet de werknemer zijn medewerking verlenen aan het opstellen, evalueren en bijstellen van het plan van aanpak en daarbij passende arbeid verrichten. Als de werknemer niet meewerkt aan de re-integratie kan je als werkgever ingrijpen.
Waarschuwing uitschrijven
In de eerste plaats kan je als werkgever een waarschuwing uitschrijven. Het is een berisping waarbij je de werknemer aanmaant om alsnog mee te werken aan de re-integratie. Daarin geef je ook duidelijk aan dat je overgaat tot een loonstop wanneer de werknemer niks met de sommatie aanvangt. Er zijn verschillende redenen waarom je tot een waarschuwing kan overgaan, bijvoorbeeld wanneer de werknemer zonder goede reden weigert om passend werk uit te voeren of opzettelijk ziek is.
Loonstop wanneer een werknemer niet aan de re-integratie meewerkt
Wanneer er na een aantal waarschuwingen en gesprekken nog steeds geen oplossing uit de bus komt, voer je een loonstop in. Dat wil zeggen dat je tijdelijk alle loonbetalingen stopzet of opschort. Deze maatregel heeft verregaande gevolgen voor de werknemer en daarom is het een laatste reddingsmiddel om de werknemer alsnog te laten meewerken. Voorafgaande gesprekken, waarschuwingen en een voorafaankondiging op de loonstop blijven met andere woorden noodzakelijk.
Net omdat je verplicht bent om er alles aan te doen om de werknemer aan passend werk te helpen, mag je niet al te snel tot deze maatregel overgaan. Daarom is het aangeraden om vooraf bij een jurist te rade te gaan. De kans is reëel dat de werknemer na het ontvangen van de brief zelf juridische ondersteuning opzoekt dus ook de brief laat je maar beter door een deskundige jurist opstellen.
Ontslag bij niet of onvoldoende meewerken aan de re-integratie
Wanneer een medewerker niet of onvoldoende aan de re-integratie meewerkt en je al een loonstop hebt doorgevoerd, kan je uiteindelijk overgaan tot het ontslag. De loonstop, wat het laatste middel moet zijn om de werknemer tot bewegen aan te zetten, heeft dan niet gewerkt. Toch ga je niet zomaar over tot het ontslag, maar vraag je eerst een deskundigenoordeel aan bij het UWV. Als het deskundigenoordeel aangeeft dat de werknemer inderdaad niet of onvoldoende heeft meegewerkt, kan je een ontslagverzoek indienen op basis van het verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer. Dan krijg je niet te maken met het opzegverbod tijdens de ziekte. Wanneer de werknemer niet aan het deskundigenoordeel meewerkt, komt die eis uiteraard te vervallen.
Zoek juridische ondersteuning op
Als ondernemer is het natuurlijk niet fijn als een werknemer weigert om aan de re-integratie mee te werken. Zeker als jij nog steeds het loon moet doorbetalen. Daarom is het belangrijk dat je er alles aan doet om de werknemer te overtuigen. Lukt dat niet? Dan volgt een loonstop of misschien wel het ontslag. Desondanks blijft het een moeilijk thema omdat jij nu eenmaal moet aantonen dat je echt wel alles gedaan hebt om de werknemer te overtuigen. Halsoverkop een loonstop doorvoeren is dan ook afgeraden. Juridisch advies inwinnen is een beter idee. Plan vandaag nog een intakegesprek in en wij bekijken de mogelijkheden.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44