Arbeidszaken

Wat moet ik allemaal regelen als een werknemer sterft?

Als een werknemer sterft, laat dat een nare indruk achter. Collega’s kunnen behoefte hebben aan steun, terwijl ook de nabestaanden door een moeilijke periode moeten. Het is natuurlijk belangrijk dat je in de eerste plaats je medeleven toont, zowel ten opzichte van de medewerkers als ten opzichte van de nabestaanden. Maar ook zakelijk moet je een aantal dingen regelen als een werknemer sterft. We leggen het voor je uit.

Einde van de arbeidsovereenkomst

Wanneer de huurder van een bedrijfspand sterft, betekent dit niet altijd het einde van de huurovereenkomst. De erfgenamen kunnen nu eenmaal de onderneming overnemen. Als een werknemer sterft, is dit natuurlijk anders. Een werknemer heb je nu eenmaal specifiek omwille van zijn kwaliteiten, kennis en expertise uitgekozen. Hierdoor zal de arbeidsovereenkomst direct en automatisch eindigen als een werknemer sterft. Hiervoor dien je niks te doen. Als werkgever hoef je de overeenkomst niet op te zeggen, noch te ontbinden: er is geen sprake van een ontslag als een werknemer sterft, de arbeidsovereenkomst stopt gewoon automatisch.

Loon en overlijdensuitkering betalen

Het is niet omdat de werknemer sterft en de arbeidsovereenkomst automatisch eindigt, dat dit wil zeggen dat je als werkgever geen verbintenissen meer hebt. De overleden werknemer kan niet zelf zijn rechten uitoefenen, maar deze rechten gaan wel over op de erfgenamen. Zo moet je het loon tot aan de dag dat de medewerker overleed nog steeds betalen. Ook het recht op vakantiegeld blijft behouden. Het maakt deel uit van de erfenis die naar de nabestaanden gaat.

De nabestaanden hebben bovendien recht op een overlijdensuitkering. Als werkgever moet je een overlijdensuitkering betalen ter grootte van het maandsalaris. Over deze overlijdensuitkering moet ook vakantiebijslag worden betaald. De overlijdensuitkering maakt geen deel uit van de erfenis en hoeft niet op de ervenrekening te worden gestort.

Wie recht heeft op de overlijdensuitkering is afhankelijk van wie de overleden werknemer achterlaat. In principe is dit de echtgenoot of de partner. Als er geen echtgenoot of partner is, gaat de uitkering naar de minderjarige kinderen. Als er geen kinderen zijn, gaat het naar de persoon met wie de medewerker in gezinsverband leefde en die in het onderhoud van de medewerker voorzag. Anderen hebben geen recht op een overlijdensuitkering als de werknemer sterft.

Als werkgever staat het je ook vrij om een hogere overlijdensuitkering toe te kennen. Dit kan je vooraf afspreken, bijvoorbeeld in een arbeidsovereenkomst. Dit is dan een secundaire arbeidsvoorwaarde. Ook in een cao kan er een hogere overlijdensuitkering zijn opgenomen. Deze uitkering is van loonbelasting vrijgesteld als het bedrag niet hoger is dan drie maanden loon.

Spullen teruggeven aan de werkgever

Het kan dat de overleden werknemer nog spullen had die aan de werkgever toebehoren, zoals een fiets van het werk, een computer van het werk of een auto van de zaak. Hij kan deze spullen natuurlijk niet meer zelf teruggeven. De nabestaanden mogen ze echter niet houden. De regel is dat degene die ze onder zich heeft nadat de werknemer sterft, ze moet teruggeven. In de omgekeerde richting geeft ook de werkgever persoonlijke spullen van de medewerker, zoals een kader of zijn aktetas, aan de nabestaanden terug. Ook de werkgever mag deze persoonlijke spullen niet houden als een werknemer sterft. In de praktijk is het dan ook belangrijk om na het overlijden in contact te treden met de nabestaanden om een aantal praktische zaken te regelen.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips