Bedrijven rekenen steeds vaker op flexibele arbeidskrachten en dat is meteen ook een van de redenen waarom de wetgeving op verschillende punten is gewijzigd. 2022 is dan ook het jaar dat flexkrachten sneller medezeggenschapsrechten krijgen, terwijl uitzendkrachten sneller pensioen opbouwen en er nog een aantal andere relevante wijzigingen zijn. MKBrecht.nl zet de belangrijkste wijzigingen op een rijtje. Benieuwd naar wat er in 2022 nog zoal wijzigt? Lees dan het artikel over ondernemersbelastingen in 2022.
Flexkrachten krijgen sneller medezeggenschapsrechten
Het is de bedoeling dat de ondernemingsraad (OR) een zo goed mogelijke afspiegeling is van de personeelssamenstelling in een onderneming. Door het organiseren van OR-verkiezingen kunnen werknemers zelf de leden van de ondernemingsraad kiezen. Dit draagt bij aan de representativiteit van de OR. In de praktijk is de OR echter niet altijd representatief en dat heeft te maken met het toenemende belang van flexibele contracten. In sommige sectoren, zoals de agrarische sector, kan men niet zonder dergelijke flexwerkers. Deze flexwerkers hadden lange tijd een probleem: ze voldeden niet snel aan de eisen voor het kiesrecht.
Het is een van de redenen waarom de WOR per 1 januari 2022 is gewijzigd. Het doel van de wijziging is dat flexkrachten vaker worden betrokken. Daarom zijn de termijnen voor het actief en het passief kiesrecht verkort (respectievelijk van 6 naar 3 maanden en van 12 naar 3 maanden). Uitzendkrachten bouwen bovendien na 15 maanden al medezeggenschapsrechten op in de onderneming van de inlener in plaats van na 24 maanden. In de praktijk verwerven ze het actief en het passief kiesrecht dus na 18 maanden (15 + 3 maanden).
Het blijft uiteraard mogelijk om in het OR-reglement af te wijken van deze wettelijke regels, maar dan enkel in het voordeel van de werknemers. In het OR-reglement kunnen met andere woorden kortere termijnen worden opgenomen. Dit kan interessant zijn om een meer evenwichtige medezeggenschap te bekomen in ondernemingen waar de gemiddelde duur van het dienstverband niet bijzonder hoog is.
Wijzigingen in de cao voor Uitzendkrachten
Ook de cao voor Uitzendkrachten is op een aantal punten gewijzigd, nadat de algemeen verbindend verklaarde cao vorig jaar ten einde liep. Er ging ruim een jaar aan onderhandelingen aan vooraf, maar uiteindelijk kwam men tot een cao die al op 17 november 2021 inging. Een aantal wijzigingen gelden pas sinds dit jaar.
Zo bouwen uitzendkrachten sinds 1 januari 2022 sneller pensioen op. Voordien was er een wachttermijn van 26 weken, maar dit is teruggebracht naar 8 weken. Hierbij tellen ook gewerkte weken bij een uitzendonderneming mee.
Een andere wijziging geldt sinds maandag 3 januari 2022, namelijk de uitbreiding van de inlenersbeloning. De inlenersbeloning is een specifieke term uit de cao voor Uitzendkrachten en ziet erop toe dat uitzendkrachten evenveel verdienen als de overige personeelsleden. Daarbij hield men aanvankelijk rekening met zes elementen, namelijk het brutoloon, de adv-dagen, de toeslagen voor overwerk en onregelmatige uren, de loonsverhogingen, de onkostenvergoedingen en de periodieken. Aanvullend wordt dit nu uitgebreid met twee extra elementen: de eenmalige uitkering en de thuiswerkvergoedingen.
Uitbreiding van de Wet flexibel werken
Een nieuwigheid die later dit jaar in werking treedt, is de gewijzigde Wet flexibel werken (WFW). Deze wet geeft werknemers het recht om flexibel te werken. Ze kunnen een verzoek indienen om bijvoorbeeld hun arbeidsplaats of hun arbeidsduur aan te passen. Deze wet is in werking getreden op 1 januari 2016 en geldt in principe enkel voor organisaties met meer dan 10 werknemers. Per 1 augustus 2022 wordt dit recht ook uitgebreid tot kleinere organisaties, maar enkel voor werknemers die mantelzorg verlenen of die jonge kinderen tot 8 jaar hebben.
Juridisch advies van MKBrecht.nl
Ook voor werkgevers die met flexibele arbeidskrachten werken, wijzigt er dit jaar het een en ander. Twijfel je over de juridische gevolgen of heb je vragen over de gewijzigde wetgeving? Spreek er dan over met een van onze experts. Wij adviseren je graag en helpen je om correct om te gaan met de wijzigende wetgeving. Wil je een uitzendovereenkomst of een ander document laten opstellen of controleren? Ook dan helpen wij je graag verder.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44