Onder de WKR kan de werkgever een deel van het fiscale loon aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor werknemers besteden. Dit is de zogenaamde vrije ruimte. Daarnaast zijn er ook gerichte vrijstellingen. Dit zijn zaken die de werkgever onbelast kan verstrekken, vergoeden of ter beschikking stellen. Deze zaken gaan niet ten koste van de beschikbare vrije ruimte en blijven onbelast. In een recente zaak (ECLI:NL:RBDHA:2021:6986) werd de vraag gesteld of ook het verstrekken van gezonde maaltijden zo’n gerichte vrijstelling kan zijn. Het is een voorbeeld van hoe leuke aardigheidjes voor het personeel voor ruzie met de Belastingdienst kunnen zorgen.
Werkgever verstrekt gezonde maaltijden
De werknemers van het bedrijf, een onderneming gespecialiseerd in het ontwikkelen en verkopen van cressen, konden dagelijks lunchen in het bedrijfsrestaurant. De werknemers betaalden geen eigen bijdrage en konden kiezen tussen twee lunchmaaltijden. Alle lunchmaaltijden werden samengesteld in samenspraak met een diƫtiste. De lunchmaaltijden bevatten geen toevoegingen als suiker, e-nummers en zout en hadden een minimale hoeveelheid groenten.
Op deze manier wilde de werkgever bijdragen aan de gezondheid van de werknemers. De werkgever had een beleidsverklaring gezonde voeding, daarnaast hadden een bedrijfsarts en een arts bedrijfsgeneeskunde verklaard dat de maaltijden passen binnen het preventie- en het gezondheidsprogramma van de werkgever.
Gezonde maaltijden en de gerichte vrijstelling voor Arbovoorzieningen
Aanvankelijk had de werkgever deze verstrekking als eindheffing aangewezen en deze ten laste gebracht van de vrije ruimte. Hiermee werd de vrije ruimte echter overschreden, waardoor er 80% eindheffing te betalen was. In totaal ging het om zo’n 60.000 euro eindheffing over een periode van twee jaar. In bezwaar en in beroep wilde de werkgever dit onder de gerichte vrijstelling voor Arbovoorzieningen onderbrengen. Hierdoor kwamen de gratis maaltijden niet ten laste van de vrije ruimte en zouden ze onbelast blijven. Volgens de werkgever is gezonde voeding dan ook een cruciaal onderdeel van het Arbobeleid.
Dergelijke Arbovoorzieningen zijn gericht vrijgesteld, komen niet ten laste van de vrije ruimte en de werkgever hoeft er geen heffingen op te betalen. Andere voorbeelden van Arbovoorzieningen zijn een EHBO-cursus die deel uitmaakt van het Arboplan, een verplichte medische keuring of het aanbieden van beschermende kleding.
De Belastingdienst vond dat de onderneming het begrip Arbovoorziening te ruim nam. Uiteindelijk diende de Rechtbank Den Haag hier eind juni uitspraak over te doen.
Geen gerichte vrijstelling voor gezonde maaltijden op het werk
De Rechtbank Den Haag oordeelde dat de gezonde lunch niet onder de gerichte vrijstelling voor Arbovoorzieningen valt. Het verwijst naar de Arbowet die enkel verplichtingen bevat die verband houden met de gezondheid en de veiligheid bij arbeid. Ook een Arbobeleid moet steeds een link hebben met de arbeid, terwijl een verstrekte maaltijd eerder verband houdt met de gezondheid in het algemeen. Daarom valt de gezonde maaltijd volgens de rechter niet onder de verplichtingen op grond van de Arbowet en is de gerichte vrijstelling niet van toepassing. Het aardigheidje kost de werkgever dus 60.000 euro extra heffingen.
De rechter heeft het verder over een verwijzing naar een cursus stoppen met roken. Hier is de situatie anders omdat zo’n cursus het doel heeft om de werkplek rookvrij te houden, wat wel een verplichting is voor de werkgever en wat wel verband houdt met de arbeid. De werkplek afschermen van ongezonde voeding is echter geen verplichting.
Juridisch advies bij personeelszaken en fiscale vraagstukken
Bij MKBrecht.nl reken je op de hulp van bedrijfsjuristen en advocaten die alles kennen over arbeidsrecht, fiscaal recht en cao’s. We weten dat dit vaak heel ingewikkeld is. En dat het oneerlijk kan lijken dat een gezonde lunch door de Belastingdienst wordt afgestraft. Daarom stellen we niet alleen arbeidscontracten en personeelshandboeken op, maar reken je ook op ons juridisch advies.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44