Belastingzaken

Inclusief of exclusief btw? Waarom je het maar beter vermeldt

Wanneer je als ondernemer aan consumenten factureert, moet je steeds aangeven of dit al dan niet inclusief of exclusief btw is. Dit geldt niet alleen voor ondernemingen die aan consumenten verkopen, maar ook voor dienstverleners en makelaars. Doe je dat niet? Dan is er sprake van een misleidende handelspraktijk, zelfs indien dit wel in de algemene voorwaarden is opgenomen. Je riskeert dan ook dat de consument de btw niet moet betalen. Dat heeft de Rechtbank Amsterdam in haar uitspraak van 11 oktober 2019 nog eens bevestigd.

Factuur zonder btw? Geen btw betalen

In deze zaak had een consument een verhuurmakelaar ingeschakeld die een courtage in rekening bracht van 8% van de huurprijs gedurende het eerste jaar, met een minimum van achthonderd euro. In de bemiddelingsovereenkomst werd die courtage inderdaad overeengekomen. Er stond echter enkel in de algemene voorwaarden dat het ging om een bedrag exclusief 21% btw. Daarop vocht de consument de geldigheid van de bemiddelingsovereenkomst aan. De rechter oordeelde inderdaad dat er sprake was van een misleidende handelspraktijk.

Misleidende handelspraktijken

Misleidende handelspraktijken mogen niet in verwarring gebracht worden met zogenaamde agressieve handelspraktijken, die een vorm van bedrieglijk handelen vergen. Bij misleidende handelspraktijken heeft de verkoper louter onjuiste of misleidende informatie verspreid. Denk bijvoorbeeld aan het communiceren van een andere prijs of andere productkenmerken. Ook vergelijkende reclame die verwarring wekt over merken of handelsnamen, kan een misleidende handelspraktijk zijn. Kenmerkend is wel dat de bewijslast rust op de handelaar: hij moet bewijzen dat de informatie die hij heeft verstrekt juist en volledig is. Consumenten staan hier met andere woorden vrij sterk.

Sancties bij misleidende handelspraktijken

Indien er sprake is van een oneerlijke handelspraktijk, kan de rechter de overeenkomst geheel of partieel vernietigen. In de hierboven vermelde zaak vond de Rechtbank Amsterdam dat een algehele vernietiging van de bemiddelingsovereenkomst te ver zou gaan, gelet op het feit dat er enkel onduidelijkheid heerste met betrekking tot de btw. Daarop besloot de rechter om enkel de bepalingen die betrekking hebben op die btw, te vernietigen. Hierdoor hoefde de consument geen btw te betalen bovenop de courtage.

Daarnaast geeft de Wet oneerlijke handelspraktijken de ACM (Autoriteit Consument en Markt) de bevoegdheid om dwangsommen en boetes tot 900.000 euro op te leggen. De ACM is daarover duidelijk: het niet vermelden van bijkomende kosten in de prijs, waardoor de totaalprijs voor de consument onverwacht hoger is, is een reden om te sanctioneren. Uiteraard kunt u wel nog optreden tegen zo’n boetebesluit en kunt u een hardheidsverzoek indienen, maar dat is en blijft een piste die we toch liever niet bewandelen.

Laat je documenten controleren door MKBrecht.nl

Het onvoldoende duidelijk vermelden of de weergegeven prijs al dan niet inclusief btw is, had voor de verhuurmakelaar grote gevolgen. Hieraan konden zelfs de algemene voorwaarden niets veranderen. Maar bovendien kon het nog erger en kon ook de ACM een boete opleggen.

Leg daarom niet alleen je algemene voorwaarden ter controle voor, maar geef ons alle documenten mee. Zeker wanneer je met consumenten zaken doet, is dat heel belangrijk. Enkel zo kunnen wij onweerlegbare juridische documenten garanderen.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips