Contracten

Belangrijkste risico’s die SaaS-contracten afdekken

SaaS-contracten spelen een belangrijke rol in de wereld van cloud computing. Dit komt onder andere omdat ze een aantal specifieke risico’s afdekken en dus zowel de afnemer als de provider beschermen. Het is wel belangrijk dat het SaaS-contract dit op de juiste manier doet. Ter herinnering: een SaaS-contract, oftewel een Software as a Service-contract, is een overeenkomst tussen een softwareleverancier en een klant die de software afneemt via de cloud. Het regelt de rechten, verplichtingen en voorwaarden voor het gebruik van de SaaS-applicatie.

Uptime regelen in een SaaS-contract

Zowel voor de leverancier als voor de afnemer is de uptime enorm belangrijk. Bij de leverancier is het namelijk zijn reputatie die op het spel staat, terwijl de afnemer uiteraard een goede dienstverlening en uptime mag verwachten. Het SaaS-contract stelt daarom duidelijke eisen aan de uptime van de dienst en regelt hoe onderhoud en de ondersteuning worden uitgevoerd. Een probleem met de uptime is namelijk een belangrijk risico dat op deze manier wordt afgedekt.

Technische beperkingen en garanties vastleggen

Andere risico’s hebben te maken met onder meer de bescherming van data, AVG-regels, de beveiliging en de functionaliteiten en compatibiliteit. Ook over deze zaken worden duidelijke afspraken gemaakt in het SaaS-contract. Dit doet men om de risico’s van de afnemer te beperken en duidelijk te maken tot waar de verplichtingen van de leverancier gaan.

Aansprakelijkheid en faillissement

Wanneer u samenwerkt met grote partijen als Google en Microsoft doen zij er alles aan om hun aansprakelijkheid te beperken. Dit wil zeggen dat ze de grootste risico’s en aansprakelijkheden volledig op de gebruiker afwenden. Dit is een belangrijk risico voor de leverancier. Het een en ander wordt in het SaaS-contract geregeld. Ook in SaaS-contracten met kleinere partijen is het mogelijk om afspraken te maken over de aansprakelijkheid en bij wie deze ligt. Hoe dan ook, hoe klein of groot de partijen ook zijn, er is altijd het risico dat de leverancier failliet gaat. Daarom moet het contract ook voorzien in een continuïteitsregeling, met een zogeheten SaaS-escrowbeding. Dit om de klant te beschermen.

SaaS-contracten laten nalezen door MKBrecht.nl

Het is van cruciaal belang om uw SaaS-contracten altijd grondig te laten bekijken door juridische experts, bijvoorbeeld door de IT-advocaten van MKBrecht.nl. Onze juristen en advocaten zorgen ervoor dat deze contracten alle noodzakelijke elementen bevatten om uw belangen te beschermen en de risico’s te minimaliseren.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips