Een trainingsovereenkomst is een overeenkomst waarbij iemand zichzelf, een ander of een dier laat trainen door een persoonlijke trainer. Een trainingsovereenkomst kan bijvoorbeeld betrekking hebben op het africhten van een paard of een hond, maar ook op het trainen van een persoon. In het tweede geval spreken we van een personal trainer. In al deze gevallen is het aan te raden om schriftelijk een trainingsovereenkomst op te stellen. We leggen uit wat er in deze overeenkomst staat en waarom het zo belangrijk is.
Training in ruil voor een vergoeding
In een trainingsovereenkomst worden in de eerste plaats afspraken gemaakt over de activiteiten van de trainer en de verloning die hij krijgt. Deze activiteiten kunnen bijvoorbeeld het zadelmak maken van een paard zijn. In principe zal de trainer zich ertoe verbinden om zich in te spannen om een bepaald resultaat te bereiken, zonder dat dit resultaat wordt gegarandeerd. Er is dus sprake van een inspanningsverbintenis en niet van een resultaatsverbintenis. Het is belangrijk dat dit zo in de trainingsovereenkomst wordt opgenomen.
In ruil hiervoor krijgt de trainer een financiële vergoeding. Dit kan een vast bedrag zijn of een vergoeding per uur. Ook hierover worden er afspraken gemaakt in de trainingsovereenkomst, net als over de betaling, de betalingstermijn en de gevolgen van een laattijdige betaling. Een aantal van deze afspraken kunnen uiteraard ook in de algemene voorwaarden worden opgenomen, zodat de trainingsovereenkomst duidelijk en compact blijft.
De overeenkomst opzeggen of annuleren
Ongeacht of het nu gaat om het trainen van een persoon of een dier, er moet altijd een klik zijn. Soms is deze klik gewoon niet aanwezig en dan is het fijn dat men onder het contract uit kan. Afspraken hieromtrent dienen in de trainingsovereenkomst te worden opgenomen. In de overeenkomst kan bijvoorbeeld worden opgenomen wanneer de overeenkomst kan worden opgezegd en onder welke voorwaarden een ontbinding mogelijk is. Hieraan kan zelfs een vergoeding worden gekoppeld. In de andere richting is het mogelijk om te bepalen dat het contract stilzwijgend wordt verlengd.
Soms is het tijdelijk stopzetten van de overeenkomst ook om praktische redenen nodig. Zo kan je niet zomaar iemand trainen wanneer hij geblesseerd is. Wat er in zo’n scenario met de overeenkomst moet gebeuren, wanneer men zulke blessures ten laatste moet melden en wat de gevolgen zijn voor reeds betaalde trainingen is in de trainingsovereenkomst op te nemen. Hierbij is ook het zogeheten overmachtsbeding relevant.
Aansprakelijkheid beperken
Een ander belangrijk onderdeel van een trainingsovereenkomst heeft te maken met de aansprakelijkheid. Als trainer wil je natuurlijk voorkomen dat je met schadeclaims te maken krijgt. Daarom is het niet onlogisch dat je de te trainen klant laat verklaren dat hij in goede gezondheid verkeert en dat je je aansprakelijkheid op verschillende manieren beperkt. Het is ook mogelijk om af te spreken dat je voor bepaalde zaken niet aansprakelijk bent. Krijg je toch een aansprakelijkheidsclaim in de bus? Dan is het belangrijk om even contact op te nemen met een jurist.
Een overeenkomst op maat van je wensen
Soms zal een trainingsovereenkomst ook raakvlakken vertonen met andere overeenkomsten. Bij het trainen van een paard kan het bijvoorbeeld nodig zijn dat het paard een tijdje bij de trainer wordt gestald en daar wordt behandeld. In de hippische sector is het niet ongewoon dat dergelijke zaken in een individuele overeenkomst worden opgenomen, maar een overkoepelende overeenkomst behoort zeker tot de mogelijkheden.
Een trainingsovereenkomst laten opstellen
Laat het duidelijk zijn dat het opstellen van een trainingsovereenkomst altijd maatwerk is en dat er over veel dingen moet worden nagedacht. Daarnaast is het raadzaam om naast de trainingsovereenkomst met algemene voorwaarden te werken. Wij raden dan ook aan om de situatie vooraf met een jurist te bespreken. Plan een belafspraak in en reken meteen op een gratis adviesgesprek met een van onze bedrijfsjuristen.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44