Contracten

Een vrijwaringsbeding in de algemene voorwaarden: een goed idee?

De algemene voorwaarden bieden een uitstekende plaats om de aansprakelijkheid van een contractspartij te beperken. Daarom worden er vaak zogeheten exoneratiebedingen in de algemene voorwaarden opgenomen. Exoneratiebedingen moeten bepaalde vormen van aansprakelijkheid beperken of uitsluiten. Naast exoneratiebedingen zijn er vaak ook vrijwaringsbedingen in de algemene voorwaarden te vinden. We leggen uit wat vrijwaringsbedingen zijn en waarom ze al dan niet nuttig zijn.

Wat is een vrijwaringsbeding?

Een vrijwaringsbeding is een beding waarbij de ene partij zich akkoord verklaart om iemand anders schadeloos te stellen. Zo zou een fotograaf zijn klant kunnen vrijwaren voor auteursrechtelijke aanspraken van derden ten aanzien van zijn foto’s. Als een derde dan een schadeclaim indient omwille van een auteursrechtelijke inbreuk van de fotograaf, zal de fotograaf de eventuele schade aan zijn opdrachtgever vergoeden.

Ook zonder een vrijwaringsbeding zou de klant de fotograaf kunnen aanspreken, maar dan zou hij moeten bewijzen dat de fotograaf wel degelijk een fout heeft gemaakt. Daarnaast moet hij bewijzen dat hij schade heeft geleden door die fout en moet hij het causaal verband tussen de fout en de schade aantonen. Het vrijwaringsbeding maakt de situatie voor de klant veel duidelijker en maakt het eenvoudiger om een schadevergoeding te bekomen. Het volstaat namelijk om het bestaan van het vrijwaringsbeding aan te tonen, zonder dat de klant bijvoorbeeld een fout moet aantonen.

Risico’s van het vrijwaringsbeding

Met het opnemen van een vrijwaringsbeding wordt er eigenlijk een buitenwettelijke aansprakelijkheid gecreƫerd. De fotograaf zal misschien schade moeten vergoeden waarvoor hij volgens het klassieke aansprakelijkheidsrecht niet aansprakelijk zou zijn. Dit kan potentieel gevaarlijk zijn, zeker als de schade hoog oploopt. Daarom doet men er goed aan om na te denken over de reikwijdte van een vrijwaringsbeding en om het toepassingsgebied van het vrijwaringsbeding te beperken. Men zou bijvoorbeeld kunnen overeenkomen dat de fotograaf niet tot vrijwaring is gehouden als hij kan bewijzen dat hij geen fout heeft gemaakt.

Maar ook dan blijft het opletten geblazen. Vrijwaringsbedingen leveren namelijk vaak problemen op met de aansprakelijkheidsverzekeraar. De meeste polissen dekken enkel de aansprakelijkheid die volgt uit de wet en niet de ruimere aansprakelijkheid die contractueel is afgesproken. Soms is het wel gedekt, maar zijn er beperkingen. Het is belangrijk om de situatie vooraf te bespreken met de verzekeraar.

Juridische hulp bij vrijwaringsbedingen

Aan het opnemen van een vrijwaringsbeding kleven er heel wat nadelen. Het is belangrijk om vooraf goed te overleggen met de verzekeraar. Daarnaast is het aan te raden om een vrijwaringsbeding, als je het al opneemt in je algemene voorwaarden, heel zorgvuldig op te stellen. Besteed aandacht aan de reikwijdte van het vrijwaringsbeding. Formuleer heel zorgvuldig wat het vrijwaringsbeding inhoudt, in welke gevallen het vrijwaringsbeding al dan niet geldt, welke kosten onder het toepassingsgebied vallen en dergelijke meer.

Door de verstrekkende gevolgen die een vrijwaringsbeding kan hebben, raden we aan om niet zelf een vrijwaringsbeding op te stellen. Laat dit over aan een jurist of advocaat. Plan een intakegesprek in en laat je adviseren door de experts van MKBrecht.nl.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips