De auteur en de uitgever hebben elk hun eigen specialisme. Een auteur is een specialist op het gebied van het schrijven van boeken, fictie of non-fictie. Een uitgever is dan weer een expert op het gebied van het produceren en uitgeven van boeken die worden gekocht. De uitgever kan niet zonder zijn auteurs en de auteur kan (zo goed als) niet zonder de uitgever. De samenwerking tussen deze twee partijen krijgt vorm door middel van een uitgeefovereenkomst of een uitgeefcontract. In dit blogbericht lichten we deze uitgeefovereenkomst voor je toe.
Wat is een uitgeefovereenkomst?
Een uitgeefovereenkomst wordt ook wel eens een uitgeefcontract genoemd. Een uitgeefovereenkomst bevat afspraken met betrekking tot de uitgave van een (e-)boek. Daarbij geeft de auteur de uitgever de toestemming om het werk te exploiteren in ruil voor een vergoeding. Na de beëindiging van de overeenkomst gaan deze rechten opnieuw over op de auteur die het boek zelf kan uitgeven of die een nieuwe uitgeefovereenkomst met een andere uitgever kan sluiten.
Inhoud van een uitgeefovereenkomst
In een uitgeefovereenkomst zijn telkens afspraken opgenomen met betrekking tot het auteursrecht en het recht om het boek te exploiteren. Daarnaast bevat een uitgeefovereenkomst afspraken omtrent uitgaven, de nevenexploitatie, de vergoedingen, herdrukken en de beëindiging. Vaak worden er in de uitgeefovereenkomst ook afspraken opgenomen omtrent de drukproeven. Het komt bovendien voor dat is opgenomen dat de auteur een aantal gratis exemplaren van zijn eigen werk ontvangt.
Onder nevenexploitatie horen bijvoorbeeld afspraken met betrekking tot vertalingen en verfilmingen. Het is mogelijk om de uitgeefovereenkomst te beperken tot één enkele taal of om de uitgever alvast het recht te geven om het boek ook in andere talen uit te geven. Over het algemeen worden al deze rechten steeds overgedragen. Enkel bekende auteurs kunnen hier aparte overeenkomsten over sluiten. In ieder geval behoudt de auteur wel zijn persoonlijkheidsrechten. Dat wil zeggen dat de uitgever niet zomaar zijn boek mag aanpassen.
Wat de vergoeding betreft, gaat het vaak om een vaste of een variabele vergoeding per verkocht werk. Soms wordt er ook een voorschot toegekend. Veelal is dit voorschot definitief verworven, zelfs als de opbrengsten uiteindelijk tegenvallen.
Niet zomaar een uitgeefovereenkomst ondertekenen
Schrijvers zijn vaak nogal snel geneigd om ja te zeggen tegen een uitgeefovereenkomst. Zeker beginnende schrijvers zijn al blij dat iemand interesse heeft in het boek en het wil uitgeven. Het blijft echter belangrijk om goed te kijken naar wat in het uitgeefcontract staat. Neem daarom even de creatieve en enthousiaste pet af en zet de zakelijke pet op. Je wil toch niet alleen dat je boek wordt uitgegeven, maar dat de uitgever je boek ook de behandeling geeft die het hoort te krijgen? Vaak valt er best wel wat over de uitgeefovereenkomst te onderhandelen.
Twijfel je over juridische zaken? Terecht, want er zijn juridische termen waar je toch even serieus over wilt nadenken. Een bewoording als “het exclusieve en onbeperkte recht om het boek te exploiteren” gaat bijvoorbeeld heel ver. Misschien wil je dat helemaal niet. Laat bij twijfel een ContractCheck™ uitvoeren. Wij nemen het uitgeefcontract door, bespreken al je vragen en zorgen dat je goed weet waar je juridisch aan toe bent. Zo voorkom je onaangename verrassingen.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44