Contracten

Hoe gebruik je een overeenkomst van opdracht juist?

Een overeenkomst van opdracht is een belangrijk instrument voor ondernemers die de werkzaamheden van een freelancer of zzp’er vast willen leggen. Het is een schriftelijke overeenkomst waarin de werkzaamheden en afspraken tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer zijn vastgelegd. Het voorkomt onduidelijkheid en geschillen. Maar hoe stel je zo’n overeenkomst op en waar moet je op letten? In deze blog geven wij je tips en informatie over het opstellen en het gebruiken van een overeenkomst van opdracht.

Wat is een overeenkomst van opdracht en waarom heb je dit nodig?

Een overeenkomst van opdracht (OVO) is een schriftelijke afspraak tussen een opdrachtgever en een opdrachtnemer. Hierin staan afspraken over de werkzaamheden die de opdrachtnemer zal uitvoeren voor de opdrachtgever. Dit kan gaan om allerlei soorten werkzaamheden, bijvoorbeeld het ontwikkelen van een website, het schrijven van een tekst of het geven van advies. Het is belangrijk om een OVO te hebben, omdat het duidelijkheid schept over de afspraken tussen beide partijen en omdat het geschillen kan voorkomen. Bijvoorbeeld wanneer er onenigheid ontstaat over de inhoud van het werk, de vergoeding of de duur van de opdracht.

Wat staat er in een overeenkomst van opdracht?

Een overeenkomst van opdracht bevat een aantal elementen die onmisbaar zijn. Zo moet het duidelijk zijn wie de opdrachtgever en wie de opdrachtnemer is, wat de werkzaamheden precies inhouden, hoelang de opdracht duurt en wat de vergoeding voor de werkzaamheden is. Ook moet in het contract worden opgenomen welke kosten er worden vergoed, hoe er betaald wordt en wat de betalingsvoorwaarden zijn. Verder moeten er afspraken worden gemaakt over de aansprakelijkheid en verzekeringen, de zelfstandigheid van de opdrachtnemer en eventueel over de intellectuele eigendomsrechten.

Een overeenkomst van opdracht gebruiken

Om ervoor te zorgen dat de overeenkomst van opdracht helder en duidelijk is, zijn er een aantal tips die je kunt volgen bij het opstellen en/of invullen van een OVO-sjabloon. Het is bijvoorbeeld belangrijk om expliciet te vermelden dat het om een OVO gaat, en om de gegevens van de partijen goed in te vullen. Daarnaast is het van belang om de werkzaamheden duidelijk te omschrijven, een begindatum en einddatum op te nemen, de prijs van de werkzaamheden te noteren en te vermelden of dit inclusief of exclusief btw is. Ook is het een goed idee om onkostenvergoedingen en betalingsvoorwaarden op te nemen en afspraken te maken over het opzeggen van de overeenkomst. Tot slot is het van belang om te verwijzen naar de algemene voorwaarden en om de afspraken met betrekking tot intellectuele eigendomsrechten op te nemen. Denk bijvoorbeeld aan de auteursrechten op de broncode van een website.

Juridische hulp bij het gebruik van een overeenkomst van opdracht

Raak je tijdens het opstellen van de overeenkomst van opdracht toch nog in de knel? Twijfel je over de afspraken die je hebt gemaakt? Of wil je er gewoon zeker van zijn dat alles goed is geregeld? Schroom dan niet om de hulp van een jurist in te roepen. Bij MKBrecht.nl staan onze juristen altijd klaar om je te helpen en te adviseren bij het opstellen en controleren van een overeenkomst van opdracht. Daarnaast bieden wij ook bijstand bij geschillen die voortkomen uit een overeenkomst van opdracht.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips