Contracten

Juridische aandachtspunten bij het bouwen van een eigen webshop

Als je online producten wil verkopen, heb je verschillende opties. Je kan bijvoorbeeld gebruikmaken van bestaande websites als bol.com om er zakelijk je eigen producten te verkopen. Je hoeft je niet meteen zorgen te maken om het design en alles werkt naar behoren, terwijl je ook nog eens profiteert van de naamsbekendheid van de winkel van ons allemaal. Al kan het ook interessant zijn om zelf een webshop te bouwen of te laten bouwen, hoewel er ook nadelen aan kleven en er heel wat aandachtspunten zijn.

Webshop (laten) bouwen heeft voordelen en nadelen

Het grootste voordeel van zelf een webshop bouwen of laten bouwen, is dat je heel flexibel bent in de inrichting en geen commissies hoeft af te dragen aan tussenpersonen. Bovendien is het dankzij bekende e-commerceplatformen als Magento en WooCommerce heel eenvoudig om nieuwe functies toe te voegen. Het grote voordeel van een webshop laten bouwen, is dat je alle controle en alle vrijheden hebt. Het nadeel is dat die controle en vrijheden hand in hand gaan met verantwoordelijkheden en kosten. Gelukkig kan je nog steeds een beetje controle uit handen geven.

De hosting kan je bijvoorbeeld zelf verzorgen, maar voor de meeste starters is het interessanter om in zee te gaan met een hostingbedrijf. Jouw website wordt dan opgeslagen op de servers van het hostingbedrijf dat ervoor zorgt dat je website toegankelijk is. Een hostingbedrijf neemt vaak ook andere zaken voor zijn rekening, zoals de beveiliging. Sommige hostingbedrijven helpen zelfs bij het maken van je eigen website of webshop.

Een goede SLA is heel belangrijk

Hoe dan ook zal je bij het inschakelen van een hostingbedrijf goede afspraken moeten maken, bijvoorbeeld over zaken als de uptime. Jij wil namelijk dat je webshop voortdurend online is en dus zal het hostingbedrijf met harde garanties moeten komen. Deze en andere afspraken neem je op in een zogenaamde SLA (Service Level Agreement).

In een SLA zijn over het algemeen bepalingen opgenomen omtrent de minimale beschikbaarheid, de performantie, de support en de beveiliging. Vaak is het het hostingbedrijf dat een SLA voorschotelt. Als je twijfelt of je wel goed zit met de SLA, raden we aan om een beroep te doen op onze ContractCheck™. Onze specialisten controleren dan de SLA op de geldende wetgeving en geven aan welke risico’s je loopt. Tijdens een telefonische bespreking leggen ze het voor je uit.

Verplichte pagina’s op een webshop

Als je je website bouwt of laat bouwen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Op je website moet er verplicht wat informatie worden opgenomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om je contactgegevens, een informatiepagina over het ontbindingsrecht en een cookieverklaring. Hiermee kunnen onze experts je helpen, want het is echt belangrijk dat je dit allemaal heel goed doet.

Auteursrecht op een webshop

Als je een webshop laat bouwen, is het bovendien van belang dat je goede afspraken maakt met de webshopbouwer. De maker heeft namelijk het auteursrecht op de programmacode. Dat wil zeggen dat je het niet zomaar mag veranderen of laten veranderen. Daarom is het belangrijk om over de juiste licenties te beschikken, zodat je eventueel later een ander bedrijf kunt inschakelen om verder te bouwen op de bestaande programmacode.

Hetzelfde geldt ook voor de vormgeving van je webshop of bij het gebruik van productfoto’s, want ook daarop heeft iemand anders wellicht auteursrecht. Als je van de designer of de ontwikkelaar een licentie krijgt voorgelegd, raden we aan om steeds een ContractCheck™ te laten uitvoeren, zodat je later niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

De webshop beveiligen

Ten slotte zal je als webshopeigenaar met persoonsgegevens omgaan. Je bent verplicht om deze gegevens goed te beveiligen en om je privacyzaakjes op orde te hebben. Je moet bijvoorbeeld technische maatregelen treffen om de website en de persoonsgegevens te beschermen. Als je een website maakt of laat maken, moet je uiteraard meer regelen dan wanneer je webwinkelsoftware gebruikt. Het is in ieder geval belangrijk om enkel samen te werken met betrouwbare hostingbedrijven, om software tijdig te updaten en om te kiezen voor MFA. Een SSL-verbinding, beveiligde back-ups en het beperken van het aantal mogelijke inlogpogingen zijn voorbeelden van andere maatregelen die je maar beter kunt treffen.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips