Als een rechter een uitspraak doet, moet deze uitspraak worden geaccepteerd. Natuurlijk kan men wel nog in hoger beroep gaan, maar uiteindelijk zal een rechter het laatste woord hebben. Zelfs als men het er niet helemaal mee eens is, moet men de uitspraak en de gevolgen van de uitspraak aanvaarden. Als iemand dat niet doet, kan het een en ander worden afgedwongen. Een deurwaarder kan bijvoorbeeld spullen komen halen als een toegekende schadevergoeding niet vrijwillig wordt betaald. De rechtbank is dan ook de plaats waar je moet zijn om een geschil definitief en voor eens en voor altijd te beslechten. Toch is het niet altijd wenselijk om naar de rechtbank te gaan. Er zijn gelukkig ook andere manieren om geschillen op te lossen. De zogeheten nakomingsgarantie speelt daarbij een belangrijke rol.
Andere manieren om geschillen op te lossen
Gewoon samen aan tafel zitten en afspraken maken, waarna deze afspraken in een overeenkomst worden gegoten, is misschien nog wel de beste manier om een geschil op te lossen. Als dat niet zomaar lukt, kan mediation wonderen verrichten. Een mediator zal dan helpen om samen een oplossing te vinden.
Een andere manier om tot een oplossing te komen, is door het geschil te laten behandelen door een geschillencommissie. Het gaat dan om een commissie waarin men vertrouwen heeft, bijvoorbeeld omdat er vakexperts in zetelen. Het aansluiten bij een geschillencommissie is vrijwillig en geschillen worden er in principe ook vrijwillig aan voorgelegd. Als een bedrijf is aangesloten bij een geschillencommissie is dit veelal te lezen in de geschillenregeling.
Nakomingsgarantie zorgt voor extra zekerheid
Hoewel het in theorie allemaal heel vrijwillig is, is het in de praktijk mogelijk om de uitspraken van een geschillencommissie meer afdwingbaar te maken. Zo kan men vooraf al garanderen dat men de uitspraak van de geschillencommissie zal accepteren en uitvoeren. Men verklaart dan dat men zich aan het reglement van de commissie zal houden en de uitspraak zal nakomen.
In principe staat men zelf garant voor de nakoming. Soms stort men daarvoor een nakomingsgarantie aan een onafhankelijk fonds. Nadat de uitspraak is gedaan, geeft de commissie de betaalde som terug of geeft men dit op basis van de uitspraak aan de tegenpartij. Zo is de andere partij zeker dat de uitspraak daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Dat geeft extra zekerheid aan deze alternatieve vorm van geschillenbeslechting.
Aan de toepassing van deze garantie kunnen er allerlei voorwaarden worden verbonden. Zo kan het slechts gelden tot een bepaald bedrag. Sommige organisaties, bijvoorbeeld Thuiswinkel.org, bieden de tegenpartij ook de mogelijkheid om het vorderingsrecht over te dragen. Dan zal Thuiswinkel.org zelf de vordering achternagaan.
Meer informatie over alternatieve geschillenbeslechting
Niks is sterker dan een rechterlijke uitspraak, maar ook via alternatieve vormen van geschillenbeslechting is het mogelijk om sterke en definitieve uitspraken te verkrijgen. Via bijvoorbeeld een nakomingsgarantie staan deze uitspraken extra sterk. Heb je hier nog vragen over of wil je juridische bijstand bij een procedure voor een geschillencommissie? Neem dan nu contact met ons op. Wij helpen je snel verder.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44