Contracten

Toegelicht: de waarneemovereenkomst voor artsen

Een waarneemovereenkomst is een specifieke vorm van de opdrachtovereenkomst. Het gaat om een overeenkomst die wordt gebruikt wanneer een zelfstandige (vaak een huisarts of een specialist) tijdelijk de taken van een ander overneemt. Dit kan variëren van enkele dagen tot een langere periode. Deze overeenkomst regelt de voorwaarden en afspraken tussen de opdrachtgever (de reguliere professional of praktijkhouder) en de opdrachtnemer (de waarnemer). Dat het gebruik van een waarneemovereenkomst soms problemen oplevert, blijkt uit een recente uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland (ECLI:NL:RBMNE:2023:6072). Daarom is het belangrijk om een waarneemovereenkomst altijd door een jurist te laten opstellen.

Waarneemovereenkomst is geen arbeidsovereenkomst

Het belangrijkste kenmerk van de waarneemovereenkomst is dat het niet als een arbeidsovereenkomst wordt beschouwd. Dit betekent dat de traditionele aspecten van een arbeidsrelatie, zoals de verplichting tot het betalen van loonheffingen en het in acht nemen van ontslagregels, hier niet van toepassing zijn. Het is wel belangrijk dat de waarneemovereenkomst correct wordt opgesteld. Het gebruik van een standaardovereenkomst van de Belastingdienst zal niet altijd volstaan.

De waarneemovereenkomst biedt flexibiliteit en onafhankelijkheid voor beide partijen. De waarnemer wordt niet ingeroosterd door de opdrachtgever en is meestal niet verplicht om zich voor een minimumaantal uren of diensten in te schrijven. De betalingen worden ook direct door de opdrachtgever aan de waarnemer gedaan, en niet door een intermediaire partij. Dit zijn allemaal kenmerken van een waarneemovereenkomst.

Belang van een goede waarneemovereenkomst

Het gebruik van een waarneemovereenkomst biedt erg veel voordelen, maar het is wel belangrijk dat het goed wordt opgesteld. Het is essentieel om duidelijke afspraken te maken over onder meer de vergoedingen, de aansprakelijkheid, de geheimhouding en de duur van de overeenkomst. Daarbij is het van cruciaal belang dat de overeenkomst voldoet aan alle wettelijke eisen, zodat het niet als een arbeidsovereenkomst wordt beschouwd. Als er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst, zijn de ontslagregels ook niet van toepassing. Zo hoeft men geen toestemming te krijgen van het UWV en hoeft er geen ontslagvergoeding te worden betaald.

Laat het opstellen van een waarneemovereenkomst over aan experts

Door de complexiteit en de juridische nuances die eigen zijn aan een waarneemovereenkomst, is het verstandig om dit door een gespecialiseerde jurist te laten opstellen. Dit garandeert niet alleen dat alle wettelijke vereisten worden nageleefd, maar biedt ook zekerheid en duidelijkheid voor beide partijen. Een goed opgestelde waarneemovereenkomst beschermt de belangen van alle partijen en voorkomt toekomstige geschillen of misverstanden.

Het team van ervaren juristen van MKBrecht staat klaar om u te ondersteunen bij het opstellen van een waarneemovereenkomst. Wij begrijpen de specifieke eisen en uitdagingen van uw branche en zorgen ervoor dat uw overeenkomst volledig in lijn is met de huidige juridische standaarden. Indien u reeds zelf een waarneemovereenkomst hebt opgesteld, is het aan te raden om deze door ons te laten controleren. Bij twijfel over juridische zaken, zoals het inkijken van patiëntengegevens tijdens de waarneming, kunt u eveneens bij ons terecht.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips