Contracten

Verschillende soorten licenties: welke licentie hebt u nodig?

Een licentieovereenkomst is een cruciaal juridisch instrument waarmee auteursrechten, octrooien en andere intellectuele eigendommen worden beschermd en gereguleerd. Met een licentieovereenkomst is het bijvoorbeeld toegestaan om de software van een derde te exploiteren of content van een grafisch ontwerper op een website te gebruiken. Ook voor bijvoorbeeld foto’s, video’s en zelfs lettertypes kunt u een licentie nodig hebben. Het is belangrijk om te weten dat er verschillende soorten licenties bestaan die stuk voor stuk hun eigen regels en kenmerken hebben.

Exclusieve licentie

Een exclusieve licentie biedt één partij het alleenrecht om een bepaald werk, product of technologie te gebruiken binnen een afgebakend marktsegment. Dit geeft de licentienemer de controle over het gebruik en de exploitatie van het intellectuele eigendom. De licentiegever kan namelijk geen soortgelijke licentie toekennen aan een derde partij. Welke rechten de licentienemer heeft, staan in de licentieovereenkomst. Een exclusieve licentie is over het algemeen duurder dan een semi- of niet-exclusieve licentie.

Semi-exclusieve licentie

Een semi-exclusieve licentie wordt ook wel eens als een sole licentie genoemd. Hierbij krijgt één licentienemer toestemming om samen met de licentiegever het intellectuele eigendom te exploiteren. Dit biedt de mogelijkheid om de markt te delen en samen te werken met een specifieke partner. Partijen die kiezen voor een semi-exclusieve licentie vinden meestal dat hun activiteiten elkaar kunnen versterken in plaats van hinderen.

Niet-exclusieve licentie

Een niet-exclusieve licentie staat toe dat verschillende partijen het intellectuele eigendom gebruiken, waaronder ook de licentiegever zelf. Dit biedt flexibiliteit en diversiteit in het gebruik van het werk, het product of de technologie. Maar natuurlijk beschikt de licentienemer niet over het voordeel van de exclusiviteit.

Licentie voor meerdere partijen

In de praktijk komt het vaak voor dat een licentie niet exclusief is, maar dat er toch exclusiviteitsafspraken zijn gemaakt. Bij een dergelijke licentie voor meerdere partijen kan er bijvoorbeeld sprake zijn van exclusiviteit binnen een bepaald land of een bepaalde markt.

Open licentie

Bij een open licentie verleent de licentiegever rechten aan elke geïnteresseerde partij die voldoet aan de gestelde voorwaarden. Dit bevordert de toegankelijkheid en verspreiding van het intellectuele eigendom. Mogelijke voorwaarden zijn de naamsvermelding van de auteur en een link naar de website van de auteur. In de praktijk gaat het om niet-exclusiviteit, waarbij ook andere partijen eenvoudig de content kunnen gebruiken.

Het belang van duidelijke afspraken

Ongeacht het type licentie is het essentieel om duidelijke afspraken te maken en deze vast te leggen in een licentiecontract. Hierin worden zaken zoals het gebruik van het intellectuele eigendom, vergoedingen en beëindigingsvoorwaarden gedetailleerd beschreven. Bij het sluiten van een licentieovereenkomst is het bijvoorbeeld belangrijk om te bepalen wat de licentienemer wel en niet mag doen, hoe de vergoedingen worden vastgesteld en welke stappen worden genomen bij een schending van de overeenkomst. Voor verdere begeleiding en advies bij het opstellen van licentieovereenkomsten kunt u altijd terecht bij MKBrecht.nl.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips