Met een VOF (vennootschap onder firma) kunnen verschillende ondernemers samen een bedrijf beginnen. Ze brengen dan allemaal iets in en maken een aantal afspraken, die ze in een VOF-contract gieten. Zo’n VOF-contract is eigenlijk niet verplicht en je hoeft zelfs niet eens bij de notaris op bezoek te gaan. Maar in de praktijk is dat uiteraard anders. Waarom? Dat leggen wij even uit.
Goede afspraken maken goede vrienden
Natuurlijk hoef je geen vriendschapsbanden aan te knopen met de andere ondernemers, maar voor de continuïteit van de vennootschap is het wel belangrijk dat jullie overeenstemming kunnen vinden. Door vooraf een en ander in een VOF-contract te regelen, voorkom je nodeloze discussies. Denk bijvoorbeeld aan een regeling indien er een nieuwe vennoot bijkomt. Of indien de vennoten net geen overeenstemming kunnen vinden. Of indien er een vennoot uit wilt stappen.
Door duidelijkheid te scheppen tussen de vennoten worden discussies voorkomen, behoren langlopende procedures tot het verleden en garandeer je het voortbestaan van de VOF.
Geen geld, geen Zwitsers
Wanneer het over geld gaat, kunnen de gemoederen al snel hoog oplopen. Over geldzaken maak je daarom maar beter een aantal afspraken. En dat doe je in een VOF-contract. Zo kunnen jullie een tussentijdse arbeidsbeloning bepalen. Dit kan gebeuren aan de hand van een vaste verdeling of op basis van de gewerkte uren. Denk er goed over na en koppel het ook terug naar het financieel plan, opdat er op het einde van het jaar niet hoeft te worden teruggestort.
Een werkbare bevoegdheidsverdeling is een must
In principe kan elke vennoot de VOF binden. Zo mag één vennoot al beslissen dat de VOF een bedrijfsauto aankoopt. Uiteraard mag het dan ook gaan om zijn favoriet model. En dat kan natuurlijk niet altijd de bedoeling zijn.
Daarom maak je in een VOF-contract afspraken over de bevoegdheden van de verschillende vennoten. Zo kunnen jullie bepalen dat één vennoot de vennootschap mag binden voor een maximale waarde van €10.000,- en dat bij hogere bedragen de toestemming van alle vennoten noodzakelijk is. Uiteraard moeten dergelijke beperkende bepalingen ingeschreven worden in het Handelsregister, opdat derden ze kunnen nagaan.
Geen zorgen voor later
Bij de oprichting van een VOF koester je natuurlijk grootse ambities. The sky is the limit. In een VOF-contract doe je echter ook aan doemdenken en zorg je ervoor dat je klaar bent voor wanneer het onverhoopt toch misgaat. Fatalistisch? Misschien wel. Maar bovenal ook broodnodig.
Zo kan een vennoot bijvoorbeeld ziek worden. De vennoot kan dan niet vertrouwen op een WW-uitkering, waardoor het maar logisch is dat hij op een doorbetaling kan rekenen. Maar zo’n situatie kan ook niet eeuwig aan blijven slepen. Hierover maak je maar beter afspraken.
Denk ook na wat er met de VOF moet gebeuren indien de vennoot uiteindelijk komt te overlijden. Zonder VOF-contract wordt de VOF dan beëindigd, terwijl de andere vennoten misschien verder wouden doen. Enkel indien dat in een VOF-contract werd opgenomen, kan dat.
Tot slot kan een vennoot ook gewoon beslissen om uit de vennootschap te stappen. En dat kan verregaande gevolgen hebben voor de andere vennoten. Misschien moet de vennoot wel een schadevergoeding betalen? Of beslissen jullie dan toch om ermee op te houden? Goed, maar dan moeten jullie het natuurlijk ook hebben over de waardebepaling. Want iedereen wil zijn deel van de inbreng terug. Ook zo’n zaken regel je vooraf in het VOF-contract opdat lange discussies de verdeling niet nodeloos uit kunnen stellen, met persoonlijke financiële consequenties tot gevolg.
Regel vooraf de geschilbeslechting
Door goede afspraken te maken, voorkom je twistpunten. En natuurlijk ondernemen jullie met de beste bedoelingen, maar ook dan kan er nog steeds ruzie ontstaan. Omdat de ene vennoot minder goed presteert. Omdat afspraken niet werden nageleefd. Of zelfs omdat persoonlijke vetes de samenwerking bemoeilijken. We zagen het allemaal al gebeuren.
In een VOF-contract kan je het reeds hebben over de gevolgen van dergelijke geschillen. Zo kunnen jullie nu al een bemiddelaar aanwijzen. En dan hoeven jullie, in volle discussie, daar alvast geen overeenstemming meer over te vinden. Een goede geschillenregeling zorgt ervoor dat jullie opnieuw makkelijker naar elkaar toe groeien. En maar goed ook, want uiteindelijk hoort de continuïteit van de vennootschap centraal te staan.
Wil je meer weten over het belang van een goed VOF-contract? Geef ons een belletje en we spreken er met jou over tijdens een vrijblijvend adviesgesprek.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44