Financieel

Aandachtspunten en tips voor een succesvolle webshopovername

De overname van een webshop is een spannende stap voor zowel de verkoper als de koper. Een webshopovername kan erg veel voordelen bieden ten opzichte van zelf een webshop bouwen, zeker als de webshop al goed draait en converteert. Bovendien is het zelfs mogelijk om de webshop nog beter te doen converteren. Weet wel dat er verschillende aandachtspunten zijn waarmee rekening moet worden gehouden, ook op juridisch gebied. We leggen het een en ander uit en benoemen verschillende aandachtspunten

1. Ondernemingsvorm bepaalt overnameproces

De ondernemingsvorm van de webwinkel speelt een cruciale rol in hoe de overname juridisch wordt afgehandeld. Voor een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof) is een activa-passivatransactie gebruikelijk, terwijl bij een besloten vennootschap (bv) vaak wordt gekozen voor een aandelentransactie.

Bij een activa-passivatransactie neemt de koper los van elkaar de bezittingen en de verplichtingen/schulden over. Dit vraagt om nauwkeurige juridische overdrachten van roerende en onroerende zaken, evenals een zorgvuldige overdracht van werknemers. Een aandelentransactie is eigenlijk veel eenvoudiger. Hierbij koopt de overnemer de aandelen van de bv, waardoor alle rechten en plichten van de webshop ook meteen worden overgenomen. Een goed due diligence-onderzoek is hierbij essentieel om onaangename verrassingen te voorkomen.

2. Koopovereenkomst overname webwinkel

Een waterdicht contract is van vitaal belang voor een succesvolle overname. Een koopovereenkomst moet gedetailleerd zijn en diverse aspecten bevatten. Voorbeelden hiervan zijn informatie over wat wordt overgenomen en aan welke prijs, hoe het zit met oude garanties en hoe de aansprakelijkheid wordt geregeld. In de koopovereenkomst kunnen ook opschortende voorwaarden worden opgenomen. Daarnaast zijn specifieke bepalingen over domeinnaamoverdracht en geheimhouding cruciaal om de belangen van beide partijen te waarborgen. Denk ook aan het waarderen en overnemen van voorraden en aan de content op de website. Bij dit laatste is het belangrijk om vooraf na te gaan wie de rechten op deze content heeft. Het auteursrecht op de productbeschrijvingen en productfoto’s moet mogelijk uitdrukkelijk worden overgedragen.

3. Technische aspecten van de webshop

Het is essentieel om de staat van de technologie achter de webshop te beoordelen, inclusief het platform waarop de webshop draait, de kosten voor noodzakelijke aanpassingen en de aanwezigheid en bruikbaarheid van de benodigde functionaliteiten en modules. Een technische scan kan waardevolle inzichten bieden in mogelijke verbeterpunten. Het is aan te raden om dit vooraf door een specialist te laten doen. Hiervoor is toegang tot de systemen vereist. En dan moeten eerst goede afspraken worden gemaakt. Meestal zal de verkoper willen dat er onder meer een geheimhoudingsverklaring wordt afgegeven.

4. Zoekmachineoptimalisatie & adverteren (SEO/SEA)

Een grondige analyse van de SEO- en SEA-prestaties van de webshop is noodzakelijk om het potentieel te beoordelen. Dit omvat het controleren van de online zichtbaarheid, het analyseren van zoekwoordposities, het beoordelen van advertentiecampagnes en het onderzoeken van bezoekersstromen en conversies. Een diepgaand begrip van deze aspecten kan het verschil maken tussen succes en mislukking na de overname. Een marketingexpert kan hiermee helpen.

5. Goede begeleiding is essentieel

Laat het vooral duidelijk zijn dat het overnemen van een webshop een complex proces is met tal van valkuilen. Daarom is het een goed idee om zich te laten begeleiden door een technisch expert, een marketingspecialist, een accountant en een jurist. Een ervaren jurist kan niet alleen helpen bij het opstellen van waterdichte overeenkomsten, maar ook in het kader van due diligence en het waarborgen van de naleving van de wet- en regelgeving. Door te vertrouwen op professionele begeleiding kunnen zowel de koper als de verkoper met vertrouwen de volgende fase ingaan en streven naar een succesvolle transactie.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips