In 2022 was er sprake van een wereldwijde stijging van het aantal faillissementen. Het ging niet om een kleine stijging, want het aantal faillissementen nam met niet minder dan 15% toe. Nederland deed het bovendien nog slechter, want het aantal faillissementen nam bij ons met zelfs 34% toe. Een faillissement is een juridische situatie waarin een bedrijf of persoon niet in staat is om zijn schulden te betalen. Er wordt dan iemand aangesteld om de bezittingen te verkopen en de schuldeisers te betalen met wat er wel nog is. Bedrijven kunnen hun eigen faillissement aanvragen. Daarnaast kunnen schuldeisers het faillissement van hun klant aanvragen.
Faillissement aanvragen voor een klant
Als schuldeiser is het mogelijk om het faillissement van een klant aan te vragen indien deze klant in gebreke blijft. Dit wordt soms als een pressiemiddel aangewend binnen een incassotraject. De dreiging van een faillissement kan voor de schuldenaar een sterke motivator zijn om tot de betaling over te gaan. Het primaire doel van het aanvragen van een faillissement is hoe dan ook om een schuld geïnd te krijgen. Hoewel het geen garantie biedt dat de volledige schuld zal worden betaald, bestaat de kans dat een deel van de schuld wordt geïncasseerd. Dit is wel afhankelijk van hoeveel geld en bezittingen er zijn, hoeveel schuldeisers er zijn en welke schuldeisers voorrang hebben.
Eisen voor aanvraag van een faillissement
Om een faillissement aan te vragen, bent u verplicht om een advocaat in te schakelen. Hiervoor kunt u een beroep doen op de advocaat insolventierecht van MKBrecht.nl. Daarnaast zijn er nog een aantal andere eisen. Zo moeten er ten minste twee schuldeisers en ten minste twee schulden zijn, waarvan één schuld direct opeisbaar is. Ook moet het zo zijn dat de klant helemaal niet betaalt. Als er aan de voorwaarden is voldaan, wordt er een faillissementsverzoek ingediend en wordt u opgeroepen voor de zitting. De schuldenaar kan in verweer gaan. De zitting is niet openbaar en als schuldeiser moet u samen met de advocaat op de zitting verschijnen, de schuldenaar is niet verplicht om te verschijnen. Meestal doet de rechter tijdens de zitting een uitspraak, maar soms volgt de uitspraak een of twee weken na de zitting.
Nadenken over alternatieven
Een faillissement aanvragen is meestal een laatste redmiddel. Het is altijd aan te raden om na te gaan of er andere oplossingen mogelijk zijn, bijvoorbeeld een minnelijk akkoord. Bij een minnelijk akkoord komt u een betalingsregeling overeen met de klant. U geeft de klant dan de tijd om zijn zaakjes op orde te krijgen en zijn schulden te betalen. Als de schuldenaar zich niet aan deze regeling houdt, kan alsnog tot een faillissement worden overgegaan.
Advocaat faillissementsrecht van MKBrecht.nl
MKBrecht biedt expertise op diverse juridische terreinen en heeft gespecialiseerde kennis op het gebied van incassorecht en faillissementsaanvragen. Onze advocaten kunnen helpen bij het adviseren over de beste stappen, het voorbereiden van de faillissementsaanvraag en het vertegenwoordigen in de gerechtelijke procedures.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44