Financieel

Faillissement voorkomen met een advocaat faillissementsrecht

De economie heeft het moeilijk. De economische onzekerheid zorgt ervoor dat consumenten hun uitgaven uitstellen. Tegelijkertijd krijgen bedrijven te maken met duurder wordende grondstoffen en oplopende personeelskosten. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat er begin 2023 al heel wat faillissementen zijn uitgesproken. In januari vielen er 301 faillissementen te betreuren. In december 2022 ging het om 299 faillissementen. In vergelijking met begin 2022 liggen deze faillissementscijfers erg hoog.

Verloop faillissement en faillissement voorkomen

Wanneer een bedrijf er niet meer in slaagt om de rekeningen te betalen, kan de rechtbank het faillissement uitspreken. Elk jaar worden er zo duizenden faillissementen uitgesproken. Wanneer de rechtbank een faillissement uitspreekt, wordt er ook meteen een curator aangesteld. De curator onderzoekt eventueel de mogelijkheden voor een doorstart. De curator zal daarnaast de bezittingen beheren en verkopen om op deze manier zoveel mogelijk schulden te betalen. Daarbij moet de curator rekening houden met wettelijke regels, bijvoorbeeld over welke schuldeisers eerst moeten worden betaald.

Faillissementen zijn niet goed voor de economie. Bij een faillissement krijgen veel schuldeisers namelijk geen geld of slechts een deel van hun vordering. Hierdoor kunnen ook leveranciers in de problemen komen en kan er een faillissementsgolf optreden. Daarom is het belangrijk om een faillissement te voorkomen. Er zijn verschillende mogelijkheden om faillissementen te voorkomen en het is belangrijk om deze mogelijkheden te onderzoeken.

Surseance van betaling

Een eerste mogelijkheid is de surseance van betaling aanvragen. Dit is bij de rechtbank aan te vragen. Bij een surseance van betaling krijg je tijdelijk een uitstel van betaling. Je dient de openstaande schulden uiteindelijk wel te betalen, maar je krijgt 18 maanden extra de tijd om je zaakjes op orde te krijgen. Daarnaast kan je je ook aanmelden voor schuldsanering. Samen met een schuldhulpverlener worden er dan plannen gemaakt om de schulden weg te werken.

Wet Homologatie Onderhands Akkoord

Het kan dat een bedrijf in theorie wel nog winstgevend is of op lange termijn weer winstgevend kan zijn, maar dat het op korte termijn niet mogelijk is om de schulden te betalen. In dit geval is het voor iedereen beter om een faillissement te voorkomen. Er kunnen dan afspraken worden gemaakt met de schuldeisers. Hierbij kunnen bijvoorbeeld bepaalde schulden worden kwijtgescholden of kan er een uitstel van betaling worden afgesproken. Het is niet per se nodig dat alle schuldeisers met dit plan akkoord gaan. Via de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) kan het conceptakkoord aan de rechter worden voorgelegd. Als de rechter het akkoord goedkeurt, geldt het ook voor de schuldeisers die niet hebben ingestemd. De rechter zal het conceptakkoord enkel goedkeuren als er aan bepaalde voorwaarden is voldaan.

Advocaat faillissementsrecht

MKBrecht.nl kan je adviseren met betrekking tot het voorkomen van een faillissement en de obstakels die daarbij te overwinnen zijn. Als er geen andere oplossing is dan het faillissement aanvragen, helpen wij je ook verder. Wij kunnen dan voor jou het faillissement aanvragen bij de rechtbank. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips