Financieel

Het belang van juridisch advies bij een intercompany-lening

Binnen een bepaalde groep heeft elke vennootschap een eigen vermogen. Dat wil zeggen dat het over eigen bezittingen en schulden beschikt. Om investeringen te financieren of om cashflowproblemen te voorkomen, kunnen de verschillende vennootschappen in de groep onderling geld uitlenen. Dit noemt men intercompany-leningen of intra-group loans. Het komt niet alleen voor bij grote bedrijven, maar ook bij kleinere bedrijven die werken met een beheer-bv en een werk-bv. Bij zo’n intercompany-lening zijn er heel wat juridische en fiscale aandachtspunten. We leggen het voor je uit.

Een geldleningsovereenkomst is belangrijk bij een intercompany-lening

Dat vennootschappen binnen een groep geld aan elkaar uitlenen, is toegestaan. Als een van de vennootschappen uiteindelijk op de fles gaat, is het afwaarderingsverlies zelfs fiscaal aftrekbaar. De voorwaarde hiervoor is dat de zakelijkheid van de lening kan worden aangetoond. Het is daarbij heel belangrijk dat je over een geldleningsovereenkomst beschikt. Zo heeft de intercompany-lening een juridische basis. In deze geldleningsovereenkomst worden afspraken opgenomen met betrekking tot de hoofdsom, de aflossingen en de rente. Daarnaast bevat het bepalingen met betrekking tot de termijnen, het boetevrij aflossen en in sommige gevallen ook de directe opeisbaarheid. Eigenlijk verschilt de geldleningsovereenkomst bij een intercompany-lening niet veel van een geldleningsovereenkomst die je zou overeenkomen met een ander bedrijf dat niet tot dezelfde groep behoort.

De zakelijkheid van een intercompany-lening aantonen

Het is niet omdat er een geldleningsovereenkomst is dat de intercompany-lening automatisch voldoende zakelijk is. Als de lening een te groot debiteurenrisico kent, riskeer je alsnog dat de Belastingdienst vindt dat afwaarderingsverliezen niet fiscaal aftrekbaar zijn. Daarom zal je vooraf de kredietwaardigheid van de vennootschap in de groep moeten bepalen. Er zijn gespecialiseerde kredietbeoordelaars die dit voor je doen, maar accountants hebben vaak ook programma’s die deze klus veel voordeliger klaren. De kredietwaardigheid wordt beoordeeld op basis van de jaarrekeningen en de prognoses.

Op basis van de kredietwaardigheid bepaal je vervolgens een marktconforme rente. Daarbij kan er eventueel ook rekening worden gehouden met garantstellingen die voor extra zekerheid moeten zorgen. Weet dat het bij garantstellingen binnen een groep ook wenselijk kan zijn om een garantievergoeding te betalen aan de vennootschap die zich garant heeft gesteld. Hoe dan ook is het belangrijk om niet alleen over een geldleningsovereenkomst te beschikken, maar om deze overeenkomst ook te onderbouwen. Met de juiste documentatie toon je aan dat de lening zakelijk is en dat de rente past bij de kredietwaardigheid en de garanties die zijn voorgelegd.

Juridisch advies bij een intercompany-lening

Een intercompany-lening is behoorlijk complex en het is aan te raden om hierbij juridisch advies in te winnen, zeker als het gaat om grote geldsommen. Wij adviseren je graag en stellen de nodige documenten voor je op. Ook als je louter juridisch advies wilt omtrent het werken met verschillende bv’s en het schuiven met geld tussen de verschillende vennootschappen, helpen we je verder. Je kan bij ons terecht voor 30 minuten juridisch advies aan een scherpe prijs. Het oriĆ«ntatiegesprek is steeds gratis en vrijblijvend. Op deze website ontdek je meer over onze diensten.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips