Als een klant zijn rekening niet op tijd betaalt, is het toegestaan om de debiteur extra kosten aan te rekenen. Deze kosten worden ook wel incassokosten genoemd. De theorie hierachter: het kost u geld om het openstaande bedrag te innen, de cashflow komt helemaal in de knoop te liggen en u ontvangt ook geen interesten op geld dat niet op uw rekening staat. Bij het inschakelen van een advocaat of een incassobureau zal men die kosten steeds in rekening brengen. Deze incassokosten komen dan bovenop de hoofdsom. Het is een stok achter de deur en vaak een uitstekende aanmoediging om de klant alsnog te doen betalen.
Wat zegt de wet over incassokosten?
In de wet staan een aantal regels met betrekking tot de incassokosten. Zo moet de factuur in de eerste plaats opeisbaar zijn. De betalingstermijn moet dus verstreken zijn en de schuldenaar moet juridisch in verzuim zijn. Als er geen betalingstermijn is afgesproken, zal deze wettelijk gezien dertig dagen bedragen. Als er wel een betalingstermijn is afgesproken, geldt de afgesproken betalingstermijn. Let wel op, want er zijn ook wettelijke regels over hoelang een betalingstermijn mag zijn. Deze zijn er onder meer om kleine zzp’ers te beschermen tegen de druk van grote bedrijven.
De veertiendagenbrief: verplicht bij consumenten
Ten aanzien van consumenten bestaan bovendien heel specifieke regels over dergelijke incassokosten. Zo mogen deze incassokosten niet meteen in rekening worden gebracht, maar moet eerst een zogeheten veertiendagenbrief of aanmaning worden verzonden. Daarbij moet de consument worden aangemaand en ten minste veertien dagen de tijd krijgen om alsnog te betalen, zonder dat er gedurende deze termijn incassokosten in rekening mogen worden gebracht. Deze termijn begint te lopen op de eerstvolgende dag na de kennisname.
De veertiendagenbrief dient ook te vermelden dat er na het verstrijken van deze termijn incassokosten van toepassing zullen zijn. Tevens moet de brief vermelden hoe hoog deze incassokosten zullen zijn. Slechts na het verstrijken van deze termijn kunnen de incassokosten in rekening worden gebracht.
Berekenen van de incassokosten
Ook over de hoogte van de in rekening te brengen incassokosten bestaan regels. Deze zijn opgenomen in het vijfde lid van artikel 6:96 BW. Het gaat om de maximaal in rekening te brengen incassokosten bij consumenten. Het is dus niet toegestaan om dit te overschrijden, wel mogen minder kosten in rekening worden gebracht. De bovengrens wordt berekend als een percentage van het verschuldigde bedrag. Hoe hoger de vordering is, des te lager het percentage zal zijn. Bij een hoofdsom tot en met 2.500 euro bedraagt dit percentage bijvoorbeeld 15%. Voor het deel boven de 200.000 euro gaat het om ‘slechts’ 0,5%. Hierbij geldt ook een minimumbedrag van 40 euro en een maximumbedrag van 6.775 euro.
Incassoadvocaat inschakelen
U merkt dat er best veel is om over na te denken bij het in rekening brengen van incassokosten. Onder meer de algemene voorwaarden en de contractuele afspraken spelen hierbij een rol, maar er moet ook nog eens rekening worden gehouden met de wettelijke bepalingen. Indien u een beroep doet op een incassoadvocaat zal deze dit uiteraard allemaal voor u bepalen. De advocaat gaat dan achter de hoofdsom én de incassokosten aan, daarbij rekening houdend met de wettelijke bepalingen. Voor meer informatie hieromtrent kunt u vrijblijvend een adviesgesprek inplannen met een van onze gespecialiseerde advocaten.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44