Aannemers doen vaak een beroep op zogenaamde onderaannemers die een deel van het werk voor de hoofdaannemer uitvoeren. Hoofdaannemers kunnen vaak niet zonder onderaannemers, maar diezelfde onderaannemers kunnen hen ook flink in de problemen brengen. De ketenaansprakelijkheid, waarbij de hoofdaannemer aansprakelijk is voor de niet-betaling van de loonheffingen van werknemers die de onderaannemer inschakelt, is hier een voorbeeld van. Bovendien blijf je als hoofdaannemer aansprakelijk voor werken die niet goed werden uitgevoerd. Daarom moet de hoofdaannemer strikt toezicht houden op de kwaliteit van het door onderaannemers geleverde werk.
Klassieke ingebrekestelling doet het project vertragen
Als een hoofdaannemer merkt dat een onderaannemer het werk niet goed heeft uitgevoerd, moet hij de onderaannemer in gebreke stellen. Volgens de vaste rechtspraak moet de hoofdaannemer de onderaannemer schriftelijk aanmanen en hem een redelijke termijn geven om de werken correct uit te voeren. De onderaannemer moet dus de tijd krijgen om de overeenkomst alsnog na te leven.
Het probleem is dat herstellingswerken vaak niet snel uit te voeren zijn. Bovendien moet de hoofdaannemer gedurende de toegekende termijn braafjes wachten tot de onderaannemer de herstellingswerken uitvoert, als hij ze al uitvoert. Pas als dat niet het geval is, kan de hoofdaannemer actie ondernemen. Hij kan bijvoorbeeld de herstellingswerken door een ander bedrijf laten uitvoeren en de schade bij de onderaannemer verhalen. In ieder geval moet de hoofdaannemer dan ook wachten tot de herstellingswerken zijn uitgevoerd. Dit zorgt natuurlijk voor de nodige vertragingen, zeker als andere onderaannemers moeten wachten tot de herstellingswerken daadwerkelijk zijn uitgevoerd. De klassieke ingebrekestelling werkt onwenselijke situaties in de hand.
Getrapte ingebrekestelling als alternatief
Om dit probleem te verhelpen, is er de zogenaamde getrapte ingebrekestelling. Bij een getrapte ingebrekestelling bevat de sommatie twee onderdelen. In de eerste plaats krijgt de onderaannemer een termijn om duidelijk te kennen te geven of hij zijn verplichtingen zal nakomen. Tevens krijgt hij een termijn om tot de herstellingen over te gaan. Als de onderaannemer binnen de eerste termijn niet reageert of aangeeft zijn verplichtingen niet na te komen, kan de hoofdaannemer meteen op zoek gaan naar een andere oplossing.
De Hoge Raad oordeelde eerder al dat zo’n getrapte ingebrekestelling geldig is (ECLI:NL:HR:2019:1581). In een recente zaak deed het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden (ECLI:NL:GHARL:2021:8272) hetzelfde. Toen had de hoofdaannemer de onderaannemer vijf dagen tijd gegeven om te verklaren dat hij binnen een termijn van drie weken zijn contractuele verplichtingen zou nakomen.
Een getrapte ingebrekestelling opstellen of laten opstellen
Wil je een getrapte ingebrekestelling opstellen? Dan is het wel belangrijk dat je dit correct doet. Omschrijf dan ook heel duidelijk welke werkzaamheden volgens jou ondeugdelijk zijn uitgevoerd en geef aan waarom je dit vindt. Geef de onderaannemer daarnaast een redelijke termijn om je opmerkingen te beoordelen en om te laten weten dat hij het nodige zal doen. En geef de onderaannemer ten slotte een redelijke termijn om de nodige werkzaamheden daadwerkelijk uit te voeren.
Uiteraard kan je de getrapte ingebrekestelling ook door een van onze advocaten laten opstellen. Onze advocaten stellen voortdurend ingebrekestellingen op en denken graag met je mee. Plan een intakegesprek in en onze advocaten doen de rest.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliƫnten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44