Financieel

‘Stop de steun’: dit is hoe een faillissementsprocedure verloopt

Er gingen nog nooit zo weinig bedrijven failliet als tijdens de coronacrisis. Dit heeft alles te maken met de coronasteun voor bedrijven. Aan deze coronasteun komt binnenkort een einde. De meeste economen vinden dat deze beëindiging geen seconde te vroeg komt en roepen al langer op om de steun te stoppen, maar ondernemers maken zich toch zorgen. Ze vrezen dat zij of hun klanten misschien wel failliet zullen gaan. Wat komt er allemaal kijken bij zo’n faillissement en hoe kan je je beschermen tegen klanten die op de fles gaan?

Er wordt een curator aangesteld

Bij een faillissement worden de boeken niet gewoon gesloten. In de plaats daarvan zal de rechter een curator aanstellen. Het voornaamste doel van zo’n curator is om de boedel van de onderneming te liquideren in het belang van de schuldeisers. De curator is dus niet de vijand van de schuldeisers, maar net hun beste vriend. Uiteraard moet de curator zich wel aan allerlei regels houden en zal hij sommige schuldeisers moeten teleurstellen.

De curator zal geld verzamelen

Om schuldeisers te kunnen betalen, zal de curator geld moeten verzamelen. Daarvoor zal de curator het actief verkopen voor een zo hoog mogelijke prijs. De curator kan bijvoorbeeld de inventaris en het gebouw via een veiling verkopen. Houd er wel rekening mee dat een curator niet automatisch alle goederen kan verkopen. Schuldeisers met een pandrecht of een hypotheekrecht kunnen hun vorderingen buiten het faillissement om verhalen op deze goederen. Ook een eigendomsvoorbehoud kan ervoor zorgen dat bepaalde goederen uit de verdere afwikkeling worden gelaten. Het is een van de redenen waarom zo’n eigendomsvoorbehoud altijd een goed idee is.

Soms kan de rechtbank op verzoek van de curator een afkoelingsperiode afkondigen. Deze afkoelingsperiode geeft de curator de tijd om de omvang van de boedel in kaart te brengen. Gedurende deze periode is het niet mogelijk om een beroep te doen op het eigendomsvoorbehoud of het hypotheekrecht, maar de Belastingdienst kan wel een bodembeslag leggen.

Een verkoop kan ook in de vorm van een doorstart gebeuren, waarbij iemand de activa koopt om de activiteiten verder te zetten. Er wordt dus een afgeslankte vorm van de onderneming verkocht. De curator zal bepalen of een doorstart mogelijk is en of dit voor de schuldeisers de beste oplossing is. Uiteraard moeten er ook partijen zijn die interesse hebben in zo’n doorstart.

Geld verzamelen gebeurt ook op andere manieren. Zo zal de curator bijvoorbeeld de openstaande vorderingen innen. Hij kan hiervoor ook naar de rechtbank stappen. Daarnaast kan de curator aansprakelijkheidsclaims indienen. Hoe meer geld de curator kan verzamelen, hoe meer hij aan de schuldeisers kan betalen.

Afhandeling van lopende overeenkomsten

Lopende overeenkomsten lopen in principe niet automatisch af. De curator zal ze moeten beëindigen. Daarbij kunnen er schadevergoedingen of opzegvergoedingen verschuldigd zijn. Deze vervoegen dan de andere schulden. Ook hier dient de curator het belang van de bestaande schuldeisers. Als er in een overeenkomst bijvoorbeeld een beding staat dat de overeenkomst bij een faillissement automatisch eindigt, zal de curator dit beding inroepen en zo een opzegvergoeding voorkomen. Houd er rekening mee dat er voor arbeidsovereenkomsten en huurovereenkomst wettelijke beëindigingsbepalingen zijn waar de curator rekening mee zal houden.

Schuldeisers betalen

Op het einde van de rit zal de curator de schuldeisers betalen. In principe zal er onvoldoende geld zijn om alle schuldeisers volledig te vergoeden. Daarom zijn er wettelijke regels waar de curator rekening mee houdt. De curator zal een rangorde samenstellen. Hoe hoger een schuldeiser in de rangorde staat, hoe groter de kans is dat hij wordt betaald.

In de eerste rang bevinden zich de boedelvorderingen, de schulden die ontstaan in de periode van het faillissement. Het gaat bijvoorbeeld om het loon van de curator en de huur die vanaf de dag van het faillissement verschuldigd is. Daarna volgen de preferente vorderingen, zoals het loon dat medewerkers nog te goed hebben en de omzetbelasting die aan de Belastingdienst verschuldigd is.

Pas daarna volgen de concurrente vorderingen, zoals de openstaande facturen van leveranciers. Meestal is er onvoldoende geld over om alle leveranciers volledig te betalen. Dan wordt het resterende geld evenredig met de hoogte van de vordering betaald.

Optimaal beschermen tegen een faillissement

Leveranciers staan bij een faillissementsprocedure vaak heel zwak. Daarom is het belangrijk om je optimaal tegen dit risico te beschermen. Dit doe je bijvoorbeeld door alvast een voorschot te vragen, klanten vooraf te laten betalen, een pandovereenkomst te sluiten of een eigendomsvoorbehoud te maken. Wil je hier meer informatie over? Spreek er dan over met een van onze juristen. Plan een intakegesprek in en laat je adviseren.


MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten

Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.

Op zoek naar:


Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44

  • Wij werkten o.a. voor:
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner
  • MKBrecht.nl partner

Ontvang onze nieuwsbrief, vol met juridische tips