We leven in een bijzondere tijd. In een tijd die doet denken aan de rillingen van de Koude Oorlog. In een tijd waarbij de nationale veiligheid opnieuw hoog op de politieke agenda staat. Dat zorgt voor nieuwe wetten die ook gevolgen hebben voor onze bedrijven. Zo zal de overheid vanaf 1 januari 2023 investeringen met een risico voor de nationale veiligheid toetsen. Deze wetswijziging is belangrijk voor bedrijven die vitale processen uitvoeren of die over sensitieve technologie beschikken. Deze bedrijven zullen iedere wijziging van zeggenschap moeten melden aan het Bureau Toetsing Investeringen (BTI). Zowel voor investeringen als overnames en fusies wordt er dan een veiligheidstoets uitgevoerd. Dit is noodzakelijk om de nationale veiligheid te beschermen.
Nieuwe veiligheidstoets door het BTI
De nieuwe veiligheidstoets voor investeringen met een risico voor de nationale veiligheid komt er voor twee soorten bedrijven in ons land: vitale aanbieders en bedrijven die over sensitieve technologie beschikken. Bij dit soort bedrijven kunnen bijvoorbeeld fusies en overnames in risico’s voor de nationale veiligheid resulteren. Hetzelfde geldt voor nieuwe investeringen in deze bedrijven. Een (overheids)bedrijf van een vijandig land kan bijvoorbeeld belangrijke technologie in handen krijgen of de Nederlandse economie ontwrichten.
Daarom zal het BTI eerst beoordelen of er een risico voor de nationale veiligheid is. Als er wel degelijk risico’s zijn, kan het BTI extra voorwaarden opleggen die de nationale veiligheid moeten beschermen. In sommige gevallen kan de investering, de fusie of de overname zelfs worden verboden. De meldingsplicht geldt zowel voor de investeerder als voor het bedrijf zelf.
Dergelijke veiligheidstoetsen bestaan al langer. Zo is er bijvoorbeeld al een investeringstoets binnen de Gaswet, binnen de Elektriciteitswet en binnen de Telecommunicatiewet. Ook is er een wetsvoorstel in voorbereiding voor een soortgelijke investeringstoets voor de defensie-industrie.
Gevolgen voor vitale aanbieders en bedrijven met sensitieve technologie
Een vitale aanbieder is een bedrijf dat vitale processen uitvoert. Dit is vrij ruim te interpreteren. Het gaat om bedrijven waarvan de processen zo belangrijk zijn voor de Nederlandse samenleving dat enige verstoring of uitval van deze processen kan resulteren in een grote maatschappelijke ontwrichting. Een bedrijf met sensitieve technologie is een bedrijf dat beschikt over bepaalde technologische kennis of informatie over deze technologie, waarbij het uitlekken van deze kennis of informatie verstrekkende gevolgen kan hebben voor de nationale veiligheid. Twijfel je of je onder het toepassingsgebied van deze wet valt? Spreek er dan over met een van onze experts.
Juridisch advies voor vitale aanbieders en bedrijven met sensitieve technologie
Bij het opstellen van fusiedocumenten, overnamedocumenten of investeringsdocumenten zal er rekening moeten worden gehouden met de opmerkingen van het BTI. De maatregelen van het BTI dienen steeds proportioneel te zijn en zijn erop gericht om de risico’s beter beheersbaar te maken. We zijn experts op het gebied van corporate, fusies en overnames en helpen je graag verder als je hier vragen over hebt.
De nieuwe Wet vifo (Wet veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames) zal naar verwachting ingaan op 1 januari 2023. De ingangsdatum is echter nog niet definitief. De uiteindelijke inwerkingtreding is afhankelijk van de goedkeuring, de afkondiging en de publicatie. Heb je nog andere vragen over deze wet? Onze experts beantwoorden ze graag.
MKBrecht.nl Bedrijfsjuristen & Advocaten
Met onze brede expertise binnen onze praktijkgebieden bedienen we cliënten in uiteenlopende sectoren. Van MKB, beursgenoteerde bedrijven en internationale ondernemingen tot (semi-)overheden en non-profit. We bieden juridische adviezen op alle niveaus, van boardroom tot individuele medewerker. Kenmerkend voor onze dienstverlening zijn de hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en verdieping in specialismen.
Op zoek naar:
Meer weten over onze dienstverlening? Bel 085 25000 44